Site coolinaria.ro

Bufetul suedez – solutie pentru petreceri


Bufetul suedez – solutie pentru petreceri Astepti musafiri pentru o aniversare? Pentru ca totul sa fie simplu, iti sugerez sa alegi bufetul suedez. Astfel, nu vei sta foarte mult in bucatarie, iar oaspetii se vor simti liberi. Asadar si gazda si musafirii vor iesi in avantaj.

Bufet suedez acasa inseamna, o masa de sarbatoare la care musafirii si gazdele se descurca de unii singuri, alegandu-si preparatele dupa dorinta. La restaurant bufetul suedez se prezinta sub forma unor mese cu preparate diverse, incadrate valoric intr-o suma fixa de bani, la care consumatorii pot servi orice si oricat.

Exista doua tipuri de bufet: oaspetii stau pe scaune, in fotolii, si maninca tinind farfuriile in mana sau oaspetii stau la masute micute, unde servesc preparatele. Trebuie sa te gandesti, cand alegi un anumit stil de bufet, ce posibilitati iti ofera spatiul si cati invitati urmeaza sa primesti. In sugerezi sa alegi primul tip daca vei avea un numar mai mare de musafiri. In cazul in care te decizi pentru stilul de bufet cu masute, gandeste-te ca oaspetii sa nu foloseasca prea multe tacimuri, eventual elimina din start cutitele, pentru ca nu va fi loc suficient.

Daca optati pentru bufet suedez, aveti avantajul ca felurile de mancare pot fi preparate din timp si asezate frumos pe masa, de unde fiecare serveste ce i se pare mai apetisant.

Nu este deloc simplu de realizat un bufet suedez reusit. Caci o astfel de masa nu inseamna doar salamuri si branzeturi cu masline, saleuri si dulciuri din comert. De regula, bufetul suedez romanesc, daca ne putem exprima asa, cuprinde salamuri si branza, chiftele, salate cu maioneaza - boeuf, de telina, snitele, iar legumele apar doar ca frunze de salata ca ornament pe marginea platourilor. In alte parti ale lumii, se servesc si multe sosuri (dip) cu fel de fel de cruditati taiate sub forma de baghete ( morcovii si telina nu lipsesc), alaturi de branzeturi si multe fructe.

Dar pentru a fi o gazda reusita si pentru a putea organiza un bufet impresionant, poate fi usor, daca tinem cont de regula variatiei. Jumatate din produsele expuse vor fi cele proteice ( branza, carne) si jumatate legume si verdeturi; un astfel de bufet va impresiona prin culoare si abundenta. Alimentele proteice vor fi variate: carne (fripturi, rulade, preparate), oua, branzeturi, icre. Vom prepara cateva paste si salate cu care vom umple legume (rosii, ardei, masline, ciuperci) sau prezentate ca salate sau pe paine, in clatite, eclere, tarte, cosulete sau ce ne mai trece prin minte. Iti garantez ca nu voir trece neobservate nici ouale sau ciupercutele umplute.

Pentru a economisi timpul, incearca sa te orientezi spre semipreparate, cum ar fi aluatul frantuzesc congelat pe care il poti folosi cu succes la prepararea tartinelor sau a carnaciorilor de bere in aluat. In general aluatul frantuzesc congelat este ideal pentru produse de patiserie rapide, dulci sau sarate, care sunt perfecte pentru bufetul suedez atunci cand sunt preparate de marimea unei imbucaturi.

Alege modalitati ingenioase de prezentare a aperitivelor: umple jumatati de lamai sau de portocale din care ai scoz miezul cu lingurita, cu diverse salate. Umple ardei grasi cu salata de boef, rosii cu salata de vinete. Serveste cu incredere si chipsuri sau tortilla, asezate pe un platou generos, in mijlocul caruia ai pus un bol cu sos.

Platourile cu branzeturi se orneaza cu scobitori colorate, in care infingem boabe de struguri, masline, feli de castravete proaspat sau ridichi. Un platou cu icre se poate orna cu felii de lamaie, alternand cu rulouri mici de peste marinat. In mijlocul unui platou cu chiftelute, asezam o cupa ( o jumatate de rosie mare, de portocala sau lamaie) umpluta cu un sos picant.

Pentru a colora unele dulciuri, aperitive, sosuri, putem apela la coloranti naturali vegetali ca: suc de sfecla rosie, suc de morcovi, suc de fructe de padure proaspat sau suc proaspat extras din spanac.

Pune pe masa fructe si prajiturele cat mai variate. Si fiind o gazda adevarata, nu uita sa intretii atmosfera si sa te comporti la randul tau ca si unul dintre invitati!

Autor:  Simona Stefanuca