Site coolinaria.ro

Hiperfagia, mancatul in exces


Hiperfagia, mancatul in exces Am trecut prin ceea ce urmeaza sa descriu in acest articol si nici macar nu stiam ca poarta numele de hiperfagie. Intr-o perioada foarte stresanta din viata mea mancam cate doua portii la fiecare masa si rontaiam vesnic cate ceva. In plus, ma mai trezeam uneori si noaptea ca sa imi potolesc o foame ce parea ca nu se va mai linisti niciodata. Ma ingrasam vazand cu ochii dar nu ma puteam opri.

Toate manifestarile pe care le aveam eu sunt incluse in simptomele hiperfagiei. Unele persoane pot avea doar unele simptome, altele le pot impleti pe toate. Fie mananci exagerat de mult in timpul meselor, fie rontai mereu cate ceva, fie te trezesti noaptea sa-ti potolesti o foame ce nu te lasa sa dormi, tot hiperfagie se numeste ceea ce caracterizeaza comportamentul tau alimentar.

Cauzele sunt desigur de ordin psihologic: depresie, anxietate, traume, stres, surmenaj, asa ca terapia presupune neaparat consultul unui psiholog specializat in probleme comportamentale. Identificand cauza se va putea prescrie un tratament eficient, conturat pe incercarea de inlaturare a situatiei ce determina mancatul exagerat. Se lucreaza la nivelul autocontrolului si pe constientizarea permanenta a faptului ca mancarea nu compenseaza alte lipsuri, care ne fac sa fim nefericite.

Hiperfagia are urmari grave, nu doar la nivel estetic ci in general sub aspectul sanatatii, pentru ca sa nu crezi cumva ca persoanele care mananca foarte mult au grija macar sa consume numai alimente nesanatoase. In concluzie, daca identifici astfel de manifestari la tine sau la cei din jurul tau, apeleaza neaparat la ajutor de specialitate caci este mai usor sa vindeci boala cand este la inceput.

Autor:  Raluca Alupoaie