Site coolinaria.ro

Orthorexia nervosa si dietele la moda


Orthorexia nervosa si dietele la moda Grija excesiva pentru ceea ce mancam in fiecare zi, caloriile pe care le ingeram, atentia exagerata la cantitatile de sare sau zahar combinate cu accese de panica si chiar stres pot conduce in timp la aparitia unei afectiuni grave, cu substrat alimentar numita orthorexia nervosa. Atunci cand o astfel de boala nu este diagnosticata si tratata la timp se pot intampla niste dezechilibre alimentare atat de grave incat apare pericolul dezvoltarii altor afectiuni si chiar moartea prin infometare.

Prin grija deosebita fata de pastrarea unui regim alimentar foarte sanatos unele persoane pot evita foarte multe nutrimente si produse, limitandu-se doar la acele alimente pe care le vad ca sigure si ajungand sa dezvoltate probleme grave de malnutritie, dezechilibre vitaminoase si asa mai departe. Cei mai expusi unor astfel de stari sunt vegetarienii inraiti si practicantii dietelor de tip naturist, care nu mananca decat hrana in stare cruda, naturala. Mai rar, dar documentat deja prin cazuistica existenta, simptomele sunt foarte apropiate de cele ale bolii numita anorexia nervosa, si trebuie late masuri din timp pentru a se preveni un astfel de final nefericit.

Primele simptome ale orthorexiei nervosa se manifesta prin dezvoltarea unei adevarate obsesii fata de alimentatia sanatoasa, calcularea stricta a caloriilor, masurarea zilnica a greutatii corporale si asa mai departe. In conversatie subiectele preferate sunt bineinteles cele de natura alimentara si exista o teama aproape instinctiva fata de alimentele procesate, fie si usor, fata de conservanti, coloranti si alte ingrediente similare. Inn fazele urmatoare victimele dezvolta o dependenta mentala fata de alimentele pe care le considera sanatoase si vor apela la mese dese sau mai rare in functie de starea lor psihica momentana. Atunci cand sunt stresati, emotionati, fericiti sau doar plictisiti ei vor apela tot mai des la alimentele preferate putand astfel aparea dezechilibre alimentare grave prin consumarea numai a catorva tipuri de produse alimentare in dauna altora.

Culmea, daca cele mai multe dintre bolile cu specific alimentar sunt mai degraba intalnite la populatia feminina, in acest caz particular, al orthorexiei nervosa, victimele cele mai multe provin din randul barbatilor, cei mai expusi fiind cetatenii care nu au o educatie alimentara solida si nici o partenera sau persoana care sa le gateasca sau sa le dea sfaturi utile pentru prepararea unor mese echilibrate din punct de vedere nutritiv. Preventiv, este deci bine sa nu ne bazam doar pe opiniile proprii sau cele preluate de-a valma din surse diverse de informatie ci sa apelam mereu si la persoane de incredere, despre care stim ca au epxerienta bogata in domeniul culinar, care sa ne ajute cu sfaturi utile de fiecare data cand ne temem ca nu mancam sanatos sau ca am adoptat un mod de viata dezordonat din punct de vedere alimentar.

Studiile pentru investigarea orthorexiei nervosa sunt abia in faza de inceput, dar evaluarile initiale arata ca este vorba despre o boala care e posibil sa faca ravagii in viitorul apropiat din cauza avalansei de produse asa-zis naturale si crescute organic, care insa nu au fost toate certificate de forurile competente din aria in care sunt produse sau comercializate. Se mananca la intamplare, exista multe persoane suficient de credule incat sa arunce banii pe o marfa suspecta, dar ieftina, iar coruptia generalizata a devenit un mediu foarte propice aparitiei unor fenomene sociale si de alta natura deosebit de periculoase. Atentie deci la ceea ce folosim ca sursa de informatie in plan alimentar si mai ales atentie la produsele pe care le cumparam si alegem sa le introducem in mod regulat in dieta noastra zilnica.

Autor:  Lucia Mihailescu