Site coolinaria.ro

Clasificarea nutrientilor de baza


Clasificarea nutrientilor de baza Atunci cand mergem la medic pentru analize sau daca vizitam un profesionist in nutritie si dorim sa ni se recomande o dieta adecvata intotdeauna va trebui sa ne ghidam dupa nivelul de nutrienti de baza pe care ii contine sau nu organismul nostru. Acesti nutrienti se clasifica in doua mari clase, usor de diferentiat si probabil deja cunoscute celor mai multi dintre dumneavoastra:

1. Macronutrientii - sunt substante care ofera necesarul de energie pentru organismul uman si fara de care nu ne-am putea duce la indeplinire activitatile zilnice. Macronutrientii trebuie introdusi in alimentatia noastra zilnice si e recomandat sa nu se faca abuz de nici unul dintre acestia ci sa se ofere la mesele zilnice un meniu armonios si echilibrat, care sa includa de toate. Din aceasta clasa a macronutrientilor fac parte apa, carbohidratii, proteinele si grasimile alimentare.

2. Micronutrientii - sunt substante care ajuta la reglarea functiilor organismului, a proceselor chimice complexe, precum si la regenerarea tesuturilor sau a celulelor. In aceasta clasa vom intalni toate vitaminele si mineralele necesare pentru organismul uman ca sa functioneze la parametrii sai optimi. Vitaminele sunt in numar de 13, iar mineralele esentiale sunt in numar de 22. Fiecare dintre aceste vitamine si minerale sunt necesare pentru noi, dar in cantitati destul de mici. A neglija unul si a face abuz de altele nu inseamna decat sa contribui din simpla ignoranta la dezechilibrarea propriului organism.

La mesele pe care le servim zilnic macronutrientii sunt cei care ne umplu practic farfuriile, noi consumandu-i pentru a avea energie peste zi, iar micronutrientii si-i extrage apoi organismul singur din alimentele ingerate de noi pe parcursul zilei. Trebuie deci sa cunoastem macar asa, in mare, cam ce vitamine si minerale putem obtine prin consumul a cator mai multe produse preferate de noi la masa pentru a reusi sa completam meniul si cu alte produse daca va fi cazul, care sa ne ofere un aport suplimentar de vitamine si minerale care de obicei nu prea exista in alimentele consumate de noi de regula.

Autor:  Lucia Mihailescu