Site coolinaria.ro

Mai este laptele de vaca sigur?


Mai este laptele de vaca sigur? Problemele din trecut legate de boli noi aparute la bovine, dar si alte animale au diminuat simtitor vanzarile la lapte si produse lactate. Oamenii pur si simplu s-au temut sa nu se resimta si ei de pe urma consumului de lapte sau de carne de vita si au evitat pe cat posibil aceste produse.

Se stie foarte sigur, de exemplu, faptul ca inclusiv in U.E. au existat in trecut ferme de animale mari unde se foloseau hormoni artificiali care sa creasca productia de lapte cu zece si chiar mai multe procente. Autoritatile au decis atunci ca astfel de practici nu au un impact asupra sanatatii omului si au permis folosirea acelor hormoni.

Mai nou insa s-a interzis pe tot teritoriul U.E. folosirea unor hormoni pentru cresterea productivitatii la animale si astfel fermierii au fost obligati sa respecte normele in vigoare si sa caute alte modalitati mai sanatoase de crestere a productiei de lapte. Nu doar U.E., dar si Japonia, Australia, Canada sau Noua Zeelanda au promovat in ultima vreme o politica similara pentru cresterea animalelor.

Motivul pentru care s-a interzis folosirea hormonilor artificiali, care imita de fapt anumiti hormoni produsi natural de animale, este legat de rezultatul mai multor studii medicale care aratau conexiuni intre boli precum cancerul si diabetul si laptele oferit spre consum, obtinut de la vaci tratate cu injectii cu hormoni sau chiar si unele antibiotice care puteau sa influenteze calitatea laptelui.

Prin metodele de crestere a productivitatii din trecut laptele a suferit unele modificari, crescand si nivelul de insulina precum si nivelul altor substante la animale, ceea ce putea duce la slabirea sistemului imunitar al persoanelor care consumau acest lapte precum si la aparitia altor probleme de sanatate. Culmea este ca autoritatile responsabile cu acest lucru sustineau in continuare ca acest lapte este totusi sigur pentru consum, in ciuda studiilor mentionate anterior.

Din fericire insa, in prezent, problema aceasta a fost rezolvata, macar pentru spatiul european, si ne putem astepta ca pe viitor sa ni se ofere lapte si mai bun si mai sigur pentru consum. Se pare ca persoanele responsabile cu sanatatea noastra alimentara au adoptat o politica favorabila cresterii cat mai firesti, naturale a vacilor, dar si a altor animale si nu e rau deloc pentru ca astfel stim macar ce consumam si nu ne mai temem ca putem fi inselati de niste producatori prea interesati de profitul imediat ca sa le mai pese de sanatatea publica.

Autor:  Lucia Mihailescu