Site coolinaria.ro

Sfaturi utile pentru o dieta alimentara


Sfaturi utile pentru o dieta alimentara 1. Beti mai multa apa proaspata si obisnuiti-va organismul cu acest lucru. Astfel veti reusi sa va potoliti falsele senzatii de foame doar cu ajutorul unei cani de apa; atunci cand iti dai peste cap metabolismul mancand necontrolat, organismul devine la randul sau confuz si uneori setea este asociata cu foamea astfel incat daca nu vei bea apa vei resimti o senzatie de foame, complet nejustificata mai ales cand stii ca abia ai servit masa cu o ora in urma.

2. Atunci cand doresti sa incepi o dieta este mai bine sa clarifici ce vei introduce aici si nicidecum o lista a alimentelor la care vrei sa renunti. E bine iarasi ca printre acele alimente de introdus in orice dieta sa se afle si o varietate mare de fructe si legume.

3. Mai ales cand te afli la cura de slabire foloseste pentru inceput un jurnal si documenteaza acolo toate senzatiile de foame care apar peste zi. Daca uneori foamea nu este justificata din punct de vedere al logicii alimentare incearca sa intelegi de ce simti totusi ca ai vrea sa servesti masa si noteaza si aceste raspunsuri in jurnalul tau.

4. Gustarile servite tarziu in noapte se intampla mai putin din cauza aportului marit de carbohidrati din dieta ta sau a inertiei care te-a obisnuit sa procedezi astfel si mai mult se intampla acest lucru deoarece ai ales sa te culci la ore foarte tarzii. Daca vei reveni la un program normal somn - stare de veghe atunci si dorinta de a gusta ceva dupa masa de seara va disparea cu timpul si vei avea mereu pofta de mancare la micul-dejun.

5. Nu renunta la felurile tale preferate de mancare doar pentru a slabi deoarece exista riscul de a te pedepsi la nivel subconstient si de a consuma portii mai mari din alte feluri alimentare. Astfel se ajunge exact la efectul contrar, risti sa te ingrasi si nu sa slabesti. Mananca deci cu placere, dar redu portiile daca vrei intr-adevar sa pierzi in greutate.

6. Nu uita sa consumi proteine la fiecare masa. Mai ales proteinele vegetale, fara grasimi saturate, sunt sanatoase, pot potoli foamea usor si nici nu va fi nevoie sa mananci prea mult. Asa o sa reusesti sa ai un control strict al greutatii tale corporale.

7. Daca tii dieta si nu iti prea place mancarea nu uita sa faci apel la condimente pentru ca astfel vei reusi sa mananci cu placere si nu te vei mai simti ca si cum te-ar fi pedepsit cineva.

8. Daca nu stii cam cat sa mananci la o masa atunci cand tii cura de slabire, roaga un copil sa te ajute. Calculeaza cam care e portia obisnuita pe care o mananca acest copil la fiecare masa si ajusteaza-ti propria portie in acord cu aceasta. Asa o sa te deprinzi cu portii mai mici, dar si gustoase pentru ca cei mici nu mananca ei orice, doar ce e mai bun.

9. Daca nu te-ai deprins inca sa consumi in mod regulat fructe incearca sa mananci mai multe fructe macar atunci cand este sezonul lor. Asa vei redescoperi gustul lor placut si te vei decide pentru unul sau mai multe fructe pe care ai vrea sa le consumi si in afara sezonului.

10. Stresul poate fi un motiv de supraalimentare si de aceea e bine sa iti oferi altceva ca alternativa la mesele "pe fond nervos", adica sa apelezi la alte metode de inviorare si alungare a stresului. Cea mai buna varianta ramane sportul, unde poti practica impreuna cu cei apropiati tie sporturi de echipa sau sporturi individuale precum fotbal-tenis, badminton, ping-pong, jogging, baschet, fotbal si altele.

Autor:  Lucia Mihailescu