Site coolinaria.ro

Atentie la toxinele din fasole!


Atentie la toxinele din fasole! Putandu-se dezvolta in toate soiurile de fasole, agentul toxic numit fitohemaglutinin este mai prezent in cazul fasolei rosii decat in alte cazuri, nivelurile sale reducandu-se totusi simtitor prin fierbere indelungata. De aceea este bine nu doar sa fierbem fasolea, si nu doar cea rosie, atat cat trebuie, dar sa si schimbam mai multe ape.

Prin fierberea si spalarea fasolei pusa la fiert in mai multe ape reusim sa scadem concentratiile de toxina din aceasta leguma la cote satisfacatoare si putem astfel sa ne bucuram de o masa pe cinste fara a ne mai teme de nimic. Unele persoane insa sunt mai grabite sau prefera sa nu mai schimbe apa pusa la fiert si acestia risca sa sufere de grave indigestii.

Simptomele intoxicarii cu fitohemaglutinin se manifesta pe durata a mai multor ceasuri si constau in stari de ameteala severe, vomitat, dureri abdominale si diaree. Uneori este necesara si internarea la spital, dar dupa mai multa vreme toate simptomele dispar insa aceste stari pot fi complet evitate prin masurile luate la gatit aratate mai sus.

Nici oalele cu temperatura constanta la fiert nu trebuie folosite cand pregatim fasolea, in aceasta situatie fiind nevoie de o temperatura cat mai mare pentru a se distruge toxina din aceasta leguma si a putea servi masa apoi fara probleme. Temperatura la fierbere trebuie sa fie deci si peste 100 de grade Celsius intrucat toxina din fasole nu este selectiva, ea avand aceeasi actiune asupra tuturor mesenilor, fie mai puternici fie mai sensibili.

Autor:  Lucia Mihailescu