Site coolinaria.ro

Gravidele ar trebui sa consume si carne de peste


Gravidele ar trebui sa consume si carne de peste Femeile gravide care consuma cantitati mai mari de carne de peste pe durata sarcinii vor avea bebelusi mai inteligenti, acestea sunt concluziile unui studiu recent intreprins in Statele Unite si publicat anul trecut, in luna aprilie. La acest studiu au participat 300 de mamici alaturi de copiii lor in varsta de doar trei ani si s-au urmarit efectele pozitive asupra dezvoltarii copilului, mamele consumand in perioada de graviditate peste in cantitati diferite.

Acele mamici care au mancat mai mult peste decat portia standard saptamanala recomandata de autoritatile in nutritie au reusit sa nasca copii cu abilitati motorii mult imbunatatite in comparatie cu bebelusii acelor mamici care au consumat doar cantitati obisnuite de peste sau chiar deloc pe durata sarcinii. Doar 2 portii de peste pe saptamana nu vor avea deci impactul dorit asupra dezvoltarii ulteriorare a copilului ci va fi nevoie de cantitati ceva mai mari de carne de peste pentru a se vedea aceste efecte benefice.

Se stia de mai multa vreme faptul ca o femeie gravida trebuie incurajata sa consume peste mai mult decat obisnuia sa o faca inainte, adica cel putin 2 portii pe saptamana, dar gratie acestui studiu recent s-a reusit sa se aduca si dovezi mai solide pentru aceasta teorie medicala conform careia consumul de carne de peste ajuta la o buna dezvoltare a bebelusului in anii imediat urmatori nasterii. Exista insa si motive de prudenta in consumul de carne de peste din cauza urmelor de mercur depistate tot mai des in produsele din peste si acest lucru trebuie avut in vedere atunci cand ne procuram acest aliment.

Studiul americanilor a facut de fapt si o trimitere directa la faptul ca mercurul era prezent in doze mai mari la mamele care au consumat peste mai mult pe durata sarcinii, dar medicii au considerat la final ca nu se poate vorbi despre efecte secundare in acest caz, bebelusii nefiind afectati de nivelul marit de mercur din organismul mamelor. In plus, este vorba exclusiv despre pestele oceanic si nu de cel de apa dulce, putandu-se inlocui cu succes sortimentele de peste marin cu altele, provenind din sursele de apa dulce.

Concluziile cercetatorilor din S.U.A. pica numai bine intr-un moment cand intr-adevar multe viitoare mamici nu mai sunt sigure daca sa consume peste din abundenta sau nu, ele fiind speriate si usor confuze din cauza semnalelor contradictorii primite dinspre autoritatea medicala. Este deci recomandat consumul de carne de peste, cam 3 portii pe saptamana, insa trebuie acordata mare atentie la calitatea pestelui, adica e bine sa se aleaga surse demne de incredere si, daca nivelul de mercur din pestele oceanic reprezinta un motiv de ingrijorare, se poate oricand opta si pentru peste de apa dulce cum sunt crapii sau carasul.

Autor:  Lucia Mihailescu