Site coolinaria.ro

Dieta Kosher


Dieta Kosher Termenul kosher (= adecvat, curat) era des folosit de catre evrei pentru a desemna dieta exclusivista, prescrisa lor prin legea religioasa si, prin extensie, a capatat un sens mai larg trimitandu-ne in prezent la un stil alimentar din care sunt excluse alimentele nesanatoase pentru organism. O dieta kosher va include nu doar recomandari in planul selectiei alimentelor, dar si reguli clare de preparare a acestora. In cazul evreilor traditionalisti, care respecta cu tarie si in prezent regulile sfinte de alimentatie, chiar rabinii sau un comitet special numit de catre acestia dau aprobarea pentru lista alimentelor care pot fi introduse in dieta credinciosilor.

Pentru restul populatiei, care nu impartaseste regulile stricte ale comunitatii iudaice, dar este interesata de adoptarea unei diete sanatoase, stilul alimentar kosher poate trimite la stabilirea unei diete pe baze cat mai clare, unde pot fi introduse cam aceleasi alimente care se consuma si la mesele unei familii de evrei, neexistand insa in acest caz o interdictie de ordin religios ci doar preocuparea lor de a manca putin mai sanatos decat obisnuiau in trecut. Prin simpla consultare a Vechiului Teastament, tradus in nenumarate limbi ale Pamantului, limba romana inclusiv, ne putem cu totii face o lista cu alimentele permise si cele interzise sau nerecomandate pentru consum.

In mai multe tari din intreaga lume exista si o adevarata industrie a produselor tip kosher, de care beneficiaza nu doar cetatenii de origine iudaica, dar si alte persoane, fie ei musulmani, crestini sau atei. Intrucat asemenea produse trebuie sa respecte niste standarde de calitate foarte stricte, multi consumatori merg sa cumpere aceasta marfa convinsi ca vor achizitiona produse de calitate superioara si foarte bine procesate si ambalate. Inclusiv vegetarienii sau persoanele care sufera de anumite boli cronice apeleaza la magazinele cu produse kosher unde spera dansii sa gaseasca alimente cu un grad mic de aditivi alimentari sintetici si utile astfel pentru dietele lor specifice.

In Romania s-a format de mai multi ani un curent in industria alimentara similar cu cel al industriei produselor kosher, numai ca in cazul nostru se ofera alimente de post, adica se face si aici o selectie a produselor alimentare pe baza unor criterii de ordin religios, in perioadele de post la crestini nefiind permise alimente de origine animala, in special produse din carne. Mergand cu un pas inainte, pe baza acestui inceput se poate continua cu selectarea altor tipuri de produse in acord cu recomandarile alimentare venite din partea si cu binecuvantarea Bisericii Ortodoxe sau a celei Catolice din Romania pentru ca astfel cat mai multi dintre doritori sa poata beneficia de produse alimentare nu doar sanatoase, dar si sfintite intr-un fel prin binecuvantarea Patriarhului sau a Episcopului Bisericii Catolice din Romania. Nu este neaparat o idee cu mari sanse de reusita, dar daca al,tii au asa ceva, noi de ce nu am incerca la randul nostru sa ne oferim la masa doar ceea ce ii place si lui Dumnezeu si nu alte feluri de mancare "pagane"... .

Autor:  Lucia Mihailescu