Site coolinaria.ro

Este mucegaiul de pe alimente periculos?


Este mucegaiul de pe alimente periculos? Chiar daca reusesti sa mentii o curatenie de invidiat in bucatarie si in locurile de depozitare a alimentelor nu poti evita definitiv aparitia mucegaiului, in special pe anumite alimente care sunt predispuse la asa ceva ori nu au fost tratate chimic suficient inainte de a fi puse pe piata.

In unele cazuri mucegaiul poate cauza probleme respiratorii si reactii alergice, iar in altele apar si micotoxinele, deosebit de agresive si periculoase. Mai ales acolo unde igiena alimentelor lasa de dorit mucegaiul nu intarzie sa apara si, asa cum stim multi dintre noi, din dorinta de a salva o parte din produsul alterat de mucegai, se mai razuieste sau chiar se taie in profunzime parti din produs pentru a-l putea folosi in continuare.

Nu se stie exact cate varietati de mucegai exista in prezent, dar ele au evoluat cu timpul existand si mucegaiuri deosebit de periculoase, care produc spori otravitori, usor de transportat pe calea aerului sau prin apa ori de catre insecte. De fapt chiar sporii dau culoarea specifica a mucegaiului si nu e prea bine sa ii lasam sa se dezvolte multa vreme.

Ca masuri de siguranta este bine sa aruncam definitiv alimentele daca observam cau au fost infestate cu mucegai, iar daca totusi nu e decat putin asezat pe deasupra si dorim sa mai folosim o parte din produs trebuie sa curatam in profunzime si sa taiem nu doar locul acoperit, dar sa si verificam daca mucegaiul nu a afectat zone mai largi in interiorul alimentului.

Unul dintre cei mai periculosi agenti toxici intalnit in mucegaiuri se numeste aflatoxina si poate genera cancer, el fiind prezent mai ales in porumb si alune sau nuci. Nu doar oamenii sunt afectati de aflatoxina, dar si animalele au de suferit si de aceea trebuie verificat cu mare atentie ca mucegaiul sa nu se dezvolte mai ales in cazul produselor amintite anterior.

Foarte ciudat, poate, pentru multi dintre noi, dar si adevarat este faptul ca anumite varietati de mucegai sunt bune pentru consum, ele putand fi intalnite la branzeturile fine precum Brie, Camembert, Roquefort sau Gorgonzola, in aceste situatii mucegaiul putand sa existe la suprafata sau chiar si in interiorul produsului.

Este de asemenea bine de stiut ca pastrarea alimentelor la rece nu va impiedica aparitia mucegaiului, iar sarea nu impiedica nici aceasta dezvoltarea unor varietati de mucegai. In conditii propice de umiditate si lipsa de ventilatie corespunzatoare mucegaiul se dezvolta in voia cea buna fiind o specie foarte rezistenta si bine adaptata.

Igienizarea periodica in bucatarie si mai ales in spatiile de depozitare este singurul lucru care se poate face pentru a contracara efectele mucegaiului, iar suplimentar putem introduce sisteme eficiente de control a umiditatii si de ventilatie, care sa ajute la mentinerea alimentelor in cele mai bune conditii.

La curatarea frigiderului, a rafturilor din camara ori a spatiilor de sub chiuveta sau a locurilor mai greu accesibile putem folosi substante din comert, dar si banalul bicarbonat de sodiu alimentar, foarte indicat daca e diluat cu apa pentru distrugerea mucegaiului si indepartarea mirosurilor neplacute.

Inclusiv buretii de bucatarie sau stergarele folosite mai rar si tinute mai degraba cu rol decorativ pot fi "sterilizate" eficient la cuptorul cu microunde pe durata a nu mai mult de 1-2 minute. Daca folositi un mop de curatat pe jos care ramane mai mereu umed nu uitati ca el poate imprastia spori de mucegai peste tot si trebuie folosit in aceasta situatie si puin hipoclorit sau alte substante eficiente. Si nu uitati mai ales sa aruncati alimentele afectate sau macar sa le curatati foarte bine, nu doar pe acestea, dar si locul unde au fost pastrate.

Autor:  Lucia Mihailescu