Site coolinaria.ro

Intoleranta la glutenul din grau afecteaza grav digestia


Intoleranta la glutenul din grau afecteaza grav digestia Intoleranta la gluten este o afectiune care se transmite pe cale genetica si care afecteaza serios sistemul digestiv. Nu se stie in prezent care este numarul exact al persoanelor care au aceasta afectiune, dar exista suspiciuni ca numarul bolnavilor ar fi chiar si de zece ori mai mare decat estimarile actuale. Intoleranta la gluten nu e usor de diagnosticat si cere trecerea a mai multi ani pentru a se depista fara greseala daca o persoana are sau nu aceasta afectiune.

Glutenul este de fapt o proteina care se poate intalni in cele mai multe cereale (grau, secara, orz, ovaz) si de aceea prin consumul des de paine sau cereale pentru micul-dejun se dovedeste periculos pentru persoanele care au intoleranta la gluten, dar inca nu li s-a depistat aceasta boala. Exista cazuri in care poti dezvolta anumite alergii la produsele din cereale, dar nu va fi vorba de intoleranta aici ci de o alergie care se trateaza diferit si are alte cauze. De aceea nici nu este simplu sa diagnostichezi intoleranta la gluten problema fiind putin mai complexa.

Simptomele pentru intoleranta la gluten pot include crampe abdominale, diaree, probleme de devoltare si crestere la copii, pierderea apetitului si disfunctii menstruale la fete si femei adulte. Intestinul subtire nu mai poate absorbi grasimile si astfel nici unele vitamine nu vor putea fi procesate corespunzator. Pot aparea chiar si probleme grave de malnutritie in cazurile in care si carbohidratii si proteinele nu mai pot fi procesate corect. Pentru copiii care nu au fost diagnosticati riscurile sunt mult mai mari decat in cazul adultilor care au avut mai mult noroc si au reusit sa se dezvolte multumitor.

Prin efectuarea de biopsii corecte ale intestinului se poate diagnostica mai rapid intoleranta la gluten, dar fiind implicati mai multi factori va fi nevoie totusi de ceva timp pana sa se poata stabili cu precizie acest diagnostic. Cu cat deci se merge mai din timp la medic, iar acesta ia si masurile care se impun cu atat mai repede se va putea decide daca e vorba de o alergie sau de intoleranta la gluten. Odata insa ce se stabileste corect diagnosticul se va trece la o dieta speciala, unde painea va trebui preparata din faina de orez, soia introdusa mai des in alimentatie, iar porumbul de nelipsit la mesele zilnice. Si cartofii pot oferi o faina de exceptie, dar mai greu de gasit pe piata.

Intoleranta la gluten este una dintre amenintarile cu care va trebui sa se confrunte omenirea pe viitor, deocamdata nestiindu-se foarte mult in aceasta privinta, dar existand studii serioase care se intreprind pentru a aduce mai multa lumina aici. In plan alimentar exista multe masuri care pot fi luate astfel incat bolnavii sa traiasca o viata cat mai fericita si normala posibil, dar partea proasta este ca diagnosticarea cere atat de multa vreme incat nu de putine ori apar complicatii, unele foarte grave, care si acestea vor trebui sa fie tratate ulterior. Nu uitati sa va prezentati de urgenta la medic atunci cand suspectati la dvs. sau la copii fie o alergie la grau si alte cereale fie chiar intoleranta la gluten.

Autor:  Lucia Mihailescu