Site coolinaria.ro

Arome naturale care ne stimuleaza simturile


Arome naturale care ne stimuleaza simturile Atunci cand te apropii de arta aromaterapiei descoperi de la bun inceput faptul ca aceasta ramura a vindecarii lucreaza mai degraba cu esentele si mai putin cu planta in sine, asa cum o regasim noi in mediul sau natural. Aromaterapia nu e o practica la indemana tuturor deoarece este necesar ca mai intai de orice sa posezi cunostinte solide pentru a obtine uleiurile parfumate din plante si abia apoi sa le folosesti pe acestea in scopuri terapeutice.

In al doilea rand, aromaterapia este o practica care, desi are o vechime si o traditie considerabila, continua sa se dezvolte si sa identifice noi cai de vindecare prin arome, deci pentru a fi un bun practicant trebuie sa fii mereu informat la zi despre ultimele noutati din acest domeniu. In prezent, de exemplu, se folosesc in multe situatii combinatii inspirate de uleiuri care au un scop bine definit, fie pentru a vindeca mintea sau trupul pacientului, fie pentru a induce o stare de bine si relaxare pe durata unui tratament cosmetic.

Uleiurile folosite in aromaterapie sunt obtinute din diferite plante, dar aici uneori nu se va folosi intreaga planta ci doar parti ale sale, astfel ajungand sa fie diferentiate prin pretul de productie anumite sortimente care necesita un efort mai mare pentru a fi obtinute. Uleiurile nu se obtin doar din flori sau frunze ci se poate folosi de multe ori si coaja unui arbore, fructele unor arbusti sau doar semintele de fructe. Metodele prin care se extrag aceste uleiuri sunt foarte laborioase, iar cantitatile obtinute suficient de mici incat cererea pe piata sa fie intotdeauna mai mare decat oferta.

Ceea ce a permis totusi ca aromaterapia sa ocupe locul pe care si-l cuvine in industria cosmetica si aceea a vindecarii alternative este faptul ca pe durata unei sedinte se folosesc doar cativa stropi din anumite uleiuri parfumate astfel incat preturile pentru servicii sa nu ajunga la cote alarmante ci sa se mentina la nivelul unor tarife modice. Ceea ce se stie mai putin este faptul ca multe companii din prezent pun pe piata si uleiuri sintetice, la preturi scazute, dar care nu pot avea efectul terapeutic al uleiurilor naturale. Nu va lasati deci inselati si alegeti mereu doar acele cabinete sau saloane de infrumusetare unde se folosesc exclusiv uleiuri naturale.

Prin practica aromaterapiei anumite zone ale creierului vor fi stimulate prin mirosuri ceea ce va avea ca rezultat activarea automata a unor functii care controleaza memoria, respiratia, circulatia sangelui sau activitatea la nivelul hormonal. Prin stimularea repetata a acestor centri "de comanda" se pot obtine in timp rezultate remarcabile atat pentru starea generala de sanatate cat si pentru obtinerea unui aspect fizic de invidiat. Folosite in tehnicile de masaj, aceste uleiuri parfumate au deopotriva o functie de stimulare prin aroma, dar si o alta functie terapeutica de stimulare directa a organelor din corp prin absorbtie la nivelul pielii si apoi patrunderea lor in sange de unde vor fi apoi transportate catre toate zonele corpului. Timpul de absorbtie poate varia chiar si pana la cateva ore sau chiar zile intregi de aceea nefiind recomandata imbaierea decat dupa trecerea acestui interval de timp.

Printre plantele si fructele din care se extrag uleiurile cele mai des folosite in practica aromaterapiei se numara si:
- busuiocul
- pergamuta (o specie de para)
- eucaliptul
- coriandrul
- salvia
- iarba lamaioasa
- menta
- portocalul amar
- migdalele
- santalul
- trandafirul
- ghimbirul
- strugurii
- arahidele
- maslinul
- avocado
- cimbrul
- melisa
- levantica
- rozmarin
- isop etc.

Din aceste uleiuri concentrate se pot produce si parfumuri diverse, dar ele nu vor avea decat un efect placut de improspatare a aerului si nicidecum o functie terapeutica, care se va pierde in urma procesului de manufacturizare. In aromaterapie trebuie sa se foloseasca doar uleiuri originale de prima calitate, singure sau in combinatii diverse, si acest lucru nu se va face la intamplare ci este nevoie sa consultam specialistii mai ales daca dorim sa experimentam acasa aceasta straveche practica de vindecare si/sau relaxare.

Autor:  Lucia Mihailescu