Site coolinaria.ro

Aftele bucale


Aftele bucale Numite si ulcere bucale sau stomatita aftoasa, aftele bucale afecteaza o persoana din cinci in special intre 10 si 40 de ani, fiind tot mai rare pe masura ce se inainteaza in varsta. Aftele apar de obicei pe limba sau pe interiorul buzelor si obrajilor sau la baza gingiilor. Totul debuteaza cu o umflatura rosie, foarte dureroasa.
Partea trista este ca nu se stie exact ce provoaca aceasta afectiune, asa ca nu-ti pot spune ce sa faci ca sa nu suferi de asa ceva. Partea buna este ca trece in cam doua saptamani, fara sa fie nevoie de un tratament special ci doar de precautii pentru a nu o agrava.

Din pacate aceste afte pot reaparea, chiar la cateva saptamani distanta sau poate la cativa ani, intr-un mod la fel de neplacut, de imprevizibil si de vindecabil de la sine.

Dupa cum spuneam, nu au fost identificate cauze clare ale acestei afectiuni ci doar posibili factori favorizanti cum ar fi: un sistem imunitar deficitar, stresul, alergiile la anumite alimente, prezenta protezelor sau aparatelor dentare, periajul agresiv al dintilor si limbii, fumatul, menstruatia (si evident ca aftele apar mai frecvent la femei decat la barbati).

Prin urmare, daca ti se intampla o asemenea neplacere sa nu intri in panica pentru ca li se intampla multora. Nu este vina ta caci nu ai ce sa faci ca sa le eviti, trebuie doar sa ai grija sa nu consumi alimente sarate, sa nu atingi zona dureroasa cu mancare sau bauturi si sa nu agresezi afta atunci cand te speli pe dinti pentru ca problema sa dispara cat mai curand. De asemenea, nu trebuie sa iti faci griji, aftele nu sunt contagioase si nu au transmitere sexuala.

Autor:  Raluca Alupoaie