Site coolinaria.ro

Idei pentru alegerea inspirata a unui meniu


Idei pentru alegerea inspirata a unui meniu In alegerea oricarui meniu, organizarea si "punerea in scena" cum se zice sunt cheia catre succes. Maestrii culinari pe care ii mai vedem pe canalele de televiziune intotdeauna pun accent pe acest lucru, prezentandu-ne cu lux de amanunte atat ingredientele asezate frumos in recipiente separate cat si intructiuni detaliate care ajuta la indeplinirea retetei culinare pas cu pas.

A fi deci un bun bucatar presupune in primul rand o buna organizare, o minte foarte limpede si concentrata la tot ceea ce are de facut precum si respectarea cu strictete a masurilor de igiena in bucatarie. Dezastrele care mai pot aparea in bucatarie nu se datoreaza nicidecum intamplarii ci sunt, in primul rand, un rezultat direct al gatitului haotic, neglijent si lipsit de orice urma de pasiune.

Stresul, supararile sau certurile nu trebuie sa intervina pe parcursul procesului de gatit si, daca se mai intampla asa ceva, atunci lasam totul deoparte, ne calmam, fumam la nevoie si o tigara, si abia apoi revenim in bucatarie pentru ca, la fel ca si activitatile de la locul de munca, si gatitul presupune nu doar informatie utila, dar si o mare seriozitate si implicare. Graba, de asemenea, nu are ce cauta pe parcursul gatitului, fiind mereu nevoie sa ne rezervam timp suficient pentru aceasta activitate.

In alegerea meniului, exista o serie de reguli sfinte care trebuie respectate strict, dintre acestea putand sa le amintim pe urmatoarele:
- studiati reteta cu atentie si asigurati-va ca aveti la indemana toate ingredientele si ustensilele;
- pregatiti si masurati exact apoi toate ingredientele, de preferat in recipiente separate;
- la gatit, incercati sa va organizati timpul astfel incat sa faceti si curatenie pe masura ce incheiati etape din aceasta activitate
- de asemenea, pregatiti in avans si recipientele pentru servit masa, putand sa aranjati din timp totul pentru a economisi timpul.
- ganditi-va ca tot ceea ce faceti in bucatarie, precum si vibratiile dumneavoastra negative, se poate transfera asupra alimentelor (este cat se poate de real), deci adoptati un stil de lucru calm, o mentalitate pozitiva si incercati sa strecurati si un strop de pasiune la gatit, macar de suprafata.

Un meniu echilibrat si sanatos va reduce de obicei grasimile, dar va compensa acest lucru in planul gustului, prin introducerea de condimente adecvate. Usturoiul, ceapa, busuiocul, ardeii grasi, ghimbirul, chilli, chimenul si altele pot da un gust deosebit mancarii. Similar, este bine sa apelati unoeri si la retete din bucatarii traditionale din intreaga lume, unele mai picante, iar altele care sa va deprinda mai bine cu uzul adecvat al diversitatii de condimente care exista in prezent.

Diferentele de culoare, temperatura si textura a mancarii pe care o serviti la masa pot face punctul de plecare in alegerea zilnica a meniului, astfel incat sa alternati la masa mancarea rece, tip aperitiv, cu hrana calda si sa ajutati la cresterea apetitului alimentar prin arome si culori cat mai variate. Tot acum vom decide si marimea portiilor, ajustand stiintific cantitatea de mancare in functie de necesarul de nutrimente care ne ofera energie (o cantitate mai mare din acestea) si nutrimentele care ajuta la reglarea metabolismului (cantitati mici).

Produsele de sezon sunt pe primul loc cand alcatuim un meniu sanatos si echilibrat, iar alimentele procesate vor trebui sa constituie doar maximum 30 la suta din totalul produselor preferate de noi pentru intocmirea meniului zilnic. Exista si o serie de produse fortificate cu vitamine si minerale utile si merita facut apel la acestea destul de des. Iaurtul degresat, laptele, branzeturile, anumite sucuri sanatoase sunt o optiune buna pentru anumite zile din saptamana. Mancarea de regim sau cea pentru dietele de slabit se pregateste la fel ca si celelalte feluri de mancare, cu atentie si pasiune, dar merita investit un plus de concentrare pentru obtinerea unui gust deosebit care sa balanseze gustul prea fad al mancarii de regim.

Un meniu inspirat este din ce in ce mai usor de alcatuit pe masura ce castigam in experienta, dar nu uitati faptul ca, fara a munci aproape zi de zi in bucatarie, aceasta experienta nu va creste, deci aveti curaj si riscati mai mult la inceput pentru a dobandi cu timpul niste bune abilitati culinare, care sa se dovedeasca de mare folos, mai ales daca veti avea si un copil care va necesita alcatuirea de meniuri variate si pretentioase.

Autor:  Lucia Mihailescu