Site coolinaria.ro

Zincul, un mineral important pentru orice dieta


Zincul, un mineral important pentru orice dieta Zincul este crucial pentru sistemul nostru imunitar, o crestere cat mai armonioasa si, in general, starea noastra de sanatate. Chiar si deficientele mici de zinc din organism pot crea dezechilibre si de aceea este imperativ consumul de alimente bogate in zinc aproape in fiecare zi.

Zincul poate fi procurat in special printr-o alimentatie echilibrata, din produse ieftine si la indemana tuturor, dar chiar si asa tot mai exista procente mari din populatia globului care nu primesc aporturi utile de zinc si ajung sa sufere de boli dintre cele mai grave.

Atunci cand se experimenteaza o deficienta de zinc in organism simptomele pot fi:
- pierderea parului
- pierderea mirosului si a gustului
- diaree
- impotenta
- reduceri in greutate
- leziuni pe piele
- insulina la niveluri scazute.

Alte afectiuni pot induce deficienta de zinc in organism deoarece este nevoie mai mare de acest mineral in reglarea proceselor importante din corp, iar alcoolismul, graviditatea, vegetarianismul sau intreruperea timpurie a alaptarii la copii pot necesita aporturi marite de zinc pentru a nu se inregistra dezechilibre care sa conduca la aparitia bolii.

O dieta bogata in zinc va include printre altele si aportul de scoici, muschi de vita, cereale fortificate cu zinc, paine integrala, iaurt si legume boabe la cuptor. Alimentatia celor mici este esentiala si aici, sub supraveghere medicala se pot introduce in dieta cereale pentru copii fortificate cu zinc sau alte alimente recomandate de medic.

Prezentarea de urgenta la medic, atunci cand se suspecteaza o conditie care poate fi rezultatul deficientei de zinc, este obligatorie.

Autor:  Lucia Mihailescu