Site coolinaria.ro

E-urile alimentare pot contribui la cresterea in greutate


E-urile alimentare pot contribui la cresterea in greutate Uneori, la stabilirea unei diete de slabit, se uita cam cat de mult contribuie si ingredientii ascunsi din alimente la cresterea in greutate si, mai ales in cazul E-urilor alimentare, acest lucru este cat se poate de valabil. Aditivii alimentari, fie naturali fie sintetici, care sunt prezenti in produsele procesate de pe piata alimentara nu ameninta la prima vedere cu nimic surplusul de calorii, dar ele afecteaza si ingreuneaza in mod direct alte procese de baza la nivel metabolic, fapt care se va inregistra negativ la rezultatele finale ale oricarei diete de slabit.

Ficatul, de exemplu, trebuie sa proceseze nu doar aceste E-uri alimentare, dar si grasimile sau cantitatile de alcool ingerate peste zi, iar acest lucru devine din ce in ce mai dificil cu cat se aglomereaza sarcinile de indeplinit. Bombardarea aproape zilnica a organismului cu aditivi alimentari diversi va determina ficatul sa selecteze niste prioritati si aici vor prima compusii chimici, cu grad mai mare de risc si abia apoi grasimile. Acest lucru va conduce automat si la depozitarea de mai multa grasime ramasa neprocesata, adica la cresteri suspecte in greutate.

Alternativa este sa gasim mijloace eficiente prin care ficatul sa fie mai putin ocupat cu detoxifierea organismului si sa se concentreze mai mult pe arderea grasimilor, iar acest lucru se intampla daca eliminam complet din dieta zilnica orice tip de mancare procesata, legumele pline de pesticide, lapte si branzeturi dubioase ori carne produsa in marile ferme de animale si optam in schimb pentru alimente naturale, pentru un consum crescut de apa si mai putin alcool, tutun si cafea. Astfel ficatul va avea timp sa se ocupe asa cum trebuie de arderea grasimilor, iar noi vom inregistra scaderi benefice in greutate la finalul dietei noastre echilibrate.

Indulcitorii identic naturali din sucuri si dulciuri sau chiar si indulcitorii naturali prezenti in multe produse procesate de pe piata nu vor ataca doar ficatul, dar vor contribui la cresterea nivelului de zahar din sange, in ciuda faptului ca etichetele mentioneaza ca anumite bauturi sau alimente nu contin deloc zahar. In realitate, etichetele se refera in mod expres la zaharul obtinut din sfecla sau trestia-de-zahar si nicidecum la efectele asupra nivelului de zahar din sange, care oricum creste prin consumul de bauturi indulcite si alimente procesate, astfel incat apar si efectele secundare precum starea de depresie, oboseala, apetitul necontrolat, toate generatoare de cresteri in greutate si inamici de temut ai dietelor de slabit. Solutia este sa se renunte si la sucurile de pe piata, si la alte produse care contin zahar sau alti indulcitori alimentari si sa se prefere consumul de apa cu putina lamaie sau sucuri de casa si ceaiuri naturale.

E-urile alimentare au fost atent documentate de-a lungul timpului astfel incat in prezent se cunosc bine efectele secundare ale consumului de produsi procesati cu aditivi de acest tip. Intrucat nu poti pune pe lista neagra aceste ingrediente deoarece autoritatile de sanatate au decis ca multe dintre ele sunt sigure pentru consum, alternativa este sa selectezi tu, cumparatorul, cat de mult alegi sa te supui zi de zi riscului crescut generat prin consumarea de alimente procesate cu E-uri alimentare. Cu cat mai mult reusim sa reducem ingerarea zilnica de astfel de ingrediente cu atat mai bine va fi pentru sanatatea noastra, tot noi putand apoi sa decidem in cunostinta de cauza daca dorim sa slabim sau sa ne ingrasam si cam ce pasi de urmat vom adopta. In caz contrar, nu noi vom fi cei care pot lua astfel de decizii ci ne vom afla mereu la discretia producatorilor, multi dintre ei venind agresiv pe piata si care cu siguranta nu vor renunta niciodata la folosirea aditivilor alimentari.

Autor:  Lucia Mihailescu