Site coolinaria.ro

Mierea de albine si binefacerile sale


Mierea de albine si binefacerile sale Binefacerile mierii de albine pentru sanatate sunt cunoscute inca din antichitate, dar nu intotdeauna reusim sa profitam de acest lucru deoarece mierea de albine naturala a ajuns in prezent sa fie un produs cam rar intalnit pe piata alimentara si suficient de scump incat romanii sa fie nevoiti sa o neglijeze atunci cand se afla la cumparaturi. Exista o gama variata de produse pe baza de miere de albine, toate insa fara valente mari nutritive sau terapeutice si, chiar daca asemenea produse sunt mai ieftine, ele nu vor oferi decat un gust placut, apropiat de cel original, si mai putin alte beneficii.

Putini dintre noi isi mai aduc aminte faptul ca mierea de albine poate fi privita si ca un foarte bun supliment alimentar (multivitamine), o lingurita de miere de albine servita dimineata, inainte de micul-dejun, fiind binevenita intr-o dieta echlibrata. Pe langa gustul sau placut, mierea de albine poate fi folosita si ca produs antiseptic, antibacterial si cosmetic, bun pentru ingrijirea pielii. Atat ca ingredient in bucatarie cat si din punct de vedere terapeutic este intru totul recomandat sa apelam constant si la mierea de albine, procurandu-ne acest produs din surse sigure, certificate de catre toate autoritatile cu drept de decizie.

Ca antiseptic, mierea de albine poate fi folosita in curatarea ranilor, ajutand si la cicatrizarea mai rapida a acestora. In aceste cazuri mierea de albine nu se aplica direct pe rana ci trebuie mai intai diluata in apa (sau putina saliva daca apa nu este la indemana). Datorita vascozitatii sale mierea de albine nu doar ca protejeaza locul atins, dar va favoriza si o vindecare usoara, cu mai putine semne pe piele ramase la final. Si in arsuri si acnee mierea de albine este la fel de utila pentru piele, aici fiind nevoie de aplicare constanta de miere de albine (sub pansament), iar efectele, dintre cele mai bune.

In starile de depresie, oboseala sau atunci cand dorim sa ne refacem repede pentru a ne pregati de un efort fizic mai mare putem apela cu incredere si la mierea de albine in locul bauturilor energizante deoarece efectele sale vor fi imediate si de lunga durata. Nu e nevoie in aceasta situatie sa se consume mierea in stare vascoasa ci se poate apela si la o solutie de miere de albine si apa, la fel de eficienta ca si consumul de miere de albine pe paine sau in alte moduri. Sistemul imunitar are mult de castigat gratie nutrimentelor din mierea de albine si, chiar daca nu se poate stabili cu precizie de ce se intampla acest lucru, exista totusi efecte notabile ale consumului de miere de albine asupra organismului.

In sezonul rece, mierea de albine nu ar trebui sa lipseasca din nici o casa deoarece este deosebit de utila in tratarea gripei si a racelilor precum si durerile de gat sau nasul infundat care le acompaniaza. Mierea de albine in combinatie cu sucul de lamaie creeaza o potiune de mare succes pentru ameliorarea si chiar vindecarea racelilor si a gripei. Se stie faptul ca mierea de albine contine multi antioxidanti si probabil acesta este motivul pentru care sistemul imunitar revine destul de repede la cote multumitoare atunci cand organismul este atacat de virusi. Afectiunile intestinale, parazitii sau bacteriile pot fi inlaturati foarte eficient prin consumul constant de miere de albine. In starile de conjunctivita si alte inflamatii ale tesuturilor mierea de albine este eficienta, dar trebuie preventiv dizolvata intr-un antiseptic usor pentru a nu fi prea vascoasa si a nu atrage impuritatile din aer in locul cu pricina. Sin in afectiunile stomacului mierea de albine isi face simtit efectul benefic, mai ales atunci cand alte tratamente par sa esueze. Pentru ulcer, gastrite si alte afectiuni ale stomacului, consumul zilnic de miere de albine sau aplicarea locala de pansamente pot face minuni, fiind bineinteles nevoie de miere curata, naturala si nu produse contrafacute. S-a aratat in mai multe randuri faptul ca mierea de albine ar avea un rol benefic si in prevenirea cancerului si a bolilor de inima, prin antioxidantii prezenti in compozitia sa chimica, dar foarte putine proiecte au fost initiate pentru a promova mai larg acest lucru. Oricum ar sta lucrurile in plan medical, este recomandat consumul de miere de albine si in aceste situatii, mai ales daca exista cazuri similare de imbolnavire in familie. Atentie insa, asa cum am mai mentionat anterior, la sursele din care provine aceasta miere de albine intrucat este vital ca producatorul sa provina dintr-o arie unde poluarea nu si-a facut simtita prezenta, astfel incat albinele sa poata produce o miere de calitate.

Autor:  Lucia Mihailescu