Site coolinaria.ro

De unde procuram vitaminele esentiale pentru organism?


De unde procuram vitaminele esentiale pentru organism? Exista multe vitamine de care organismul nostru are nevoie in fiecare zi, dar cele mai greu de procurat si procesat sunt tot vitaminele solubile in grasimi, pe care nu le vom putea obtine decat daca vom adopta o dieta sanatoasa si echilibrata. Aceste vitamine sunt foarte bine cunoscute de cei mai multi dintre noi si se numesc: A, D, E si K.

Vitaminele A, D, E si K ajuta simtitor la imbunatatirea activitatii sistemului imunitar si nu pot fi produse de organismul nostru, de aceea fiind vital sa le procuram zilnic prin alimentatie. Din fericire, aceste vitamine exista atat in produse de origine vegetala cat si in produse de origine animala si e bine sa stim si de unde ni le putem procura cel mai simplu.

Vitamina A este importanta pentru intretinerea pielii si sanatatea ochilor si are un rol benefic si pentru sanatatea danturii si a sistemului osos. Ca antioxidant vitamina A ajuta la combaterea radicalilor liberi din organism prevenind aparitia unor boli grave. Se gaseste in morcovi, ardei grasi, spanac, cartofi, rosii, mazare si ficatul de vita.

Vitamina D este utila in intretinerea sanatatii sistemului osos si a danturii si este esentiala in procesul de absorbtie a calciului. In anotimpul cald, vitamina D se procura prin expunere adecvata la soare, iar in sezonul rece o putem procura din carnea de peste, cereale fortificate cu vitamina D, margarina, oua si lapte.

Vitamina E este importanta pentru sanatatea sistemului reproductiv si a celui nervos, dar si pentru buna intretinere a pielii. Ca antioxidant ajuta la combaterea radicalilor liberi si poate fi procurata prin consumul de seminte de floarea-soarelui, migdale, sfecla mangold, margarina si cereale integrale fortificate cu vitamina E.

Vitamina K este esentiala pentru sanatatea sistemului circulator si aceea a tesuturilor. Ajuta la intretinerea sistemului osos, in special la persoanele in varsta. Cele mai bune surse de procurare a vitaminei K sunt broccoli, varza, telina, asparagusul, salata verde, rosiile si spanacul.

Suplimentele alimentare care contin vitaminele solubile in grasimi - A, D, E si K - trebuie luate cu precautie deoarece organismul are abilitatea de isi face singur depozite din aceste vitamine si se poate ajunge prin excese la situatia paradoxala in care apar dezechilibre nu din cauza lipsei vitaminelor ci din cauza excesului nejustificat de vitamine. Preferati deci varianta alimentatiei naturale si luati suplimentele doar la recomandarea expresa a medicului.

Autor:  Lucia Mihailescu