Site coolinaria.ro

Alimentatia necontrolata poate accentua starile depresive


Alimentatia necontrolata poate accentua starile depresive Consumul de alimente din comert, in special alimente procesate, cu aditivi alimentari diversi, poate contribui la accentuarea starilor de depresie mai ales daca dieta adoptata va fi si saraca in vitamine si minerale, fructe si zarzavaturi. Acestea sunt concluziile unui studiu intreprins in Marea Britanie, unde s-au urmarit conexiunile dintre depresie si dieta obisnuita a unei persoane adulte.

Introducerea in alimentatia zilnica a produselor achizitionate de la magazinele alimentare din imediata vecinatate a locuintei personale nu permit o varietate prea mare a meniului de peste zi si, daca se mai si prefera din motive financiare produsele ieftine, pline de sare, zahar si alti aditivi alimentari, atunci starea organismului se va deteriora treptat si sigur pana la punctul in care se instaleaza depresia, oboseala si apetitul alimentar necontrolat.

Fumatul si consumul marit de alcool sunt si acestia factori de risc care vor conduce nu doar la accentuarea depresiei, dar si la aparitia altor complicatii ale starii de sanatate. In special produsele de patiserie ieftine, alimentele semipreparate, mezelurile si produse diverse din faina rafinata sunt periculoase pentru sanatate, dar riscurile descresc pe masura ce in dieta se vor introduce si fructe, legume si verdeturi cultivate pe cat posibil organic.

Se stie de mai multa vreme ca alimentatia nesanatoasa este un risc suplimentar pentru contractarea unor boli grave precum diabetul sau bolile de inima, dar iata ca acum se sugereaza si faptul ca acelasi tip de alimentatie dezechilibrata este la fel de nociv si pentru starea noastra mentala, conducand la depresii si marind semnificativ riscul bolilor cardiovasculare, a diabetului sau a cancerului.

Astfel de concluzii privitor la sanatatea alimentara a populatiei nu sunt ceva de gluma si nu mai e de mirare faptul ca autoritatile europene devin din ce in ce mai interesate in identificarea de cai de rezolvare a unor asemenea situatii atat prin apelul la informare corecta si ratiune cat si prin oferirea de alternative viabile pentru cumparatori, adica punerea pe piata de legume, fructe si zarzavaturi mai ieftine si cultivate fara ingrasaminte chimice. Sa speram ca acest lucru va conduce in timp la o reinsanatosire a populatiei adulte si la reluarea unor mai bune obiceiuri alimentare pe viitor.

Autor:  Lucia Mihailescu