Site coolinaria.ro

Vitamina B12 si vegetarianismul


Vitamina B12 si vegetarianismul Vitamina B12 este una dintre vitaminele din gama B care se remarca prin continutul sau de cobalt, dar si prin selectia restransa de alimente de unde poate fi extrasa in stare naturala. Carnea, ouale si lactatele sunt singurele produse care contin vitamina B12 si din aceasta cauza este bine sa se consume in mod frecvent macar o categorie din aceste produse enumerate mai sus pentru a se asigura un minimum necesar de vitamina B12.

Multi cercetatori au aratat in trecut faptul ca aceasta vitamina ar fi prezenta si in anumite plante de exceptie precum spirulina, algele marine, sau anumite produse din soia, dar intrucat nu se poate demonstra sigur faptul ca prin procesarea acestor alimente de catre organism s-ar putea asigura un aport util de vitamina B12, tot produsele de origine animala raman deocamdata sursele cele mai recomandate. Se stie, de exemplu,inclusiv de catre vegetarieni, faptul ca unele produse adresate lor exclusiv sunt fortificate si cu suplimente de vitamina B12 pentru ca altfel riscurile pentru sanatatea lor ar fi prea mari.

Vitamina B12 este necesara in organism pentru refacerea globulelor rosii, pentru sanatatea sistemului nervos precum si in procesele de crestere ale copilului. Prin deficienta de vitamina B12, numita anemie, pot aparea foarte rapid dezechilibre serioase la nivelul sistemului nervos, care de cele mai multe ori vor fi si ireversibile. Inclusiv producerea de ADN se bazeaza pe aportul de vitamina B12 si orice deficienta din acest punct de vedere va fi fatala. Din fericire, vitamina B12 poate fi depozitata in organism, dar numai in cantitati mici si de aceea aporturi dese de produse bogate in aceasta vitamina sunt foarte necesare.

Cele mai recomandate produse la ora actuala de unde se poate procesa apoi vitamina B12 sunt laptele crud, ouale, branza de burduf, casul si cascavalul, iaurtul nedegresat si bineinteles carnea. Exista si o serie de produse pe piata fortificate cu vitamina B12, care se adreseaza in mod special vegetarienilor si persoanelor care doresc sa elimine carnea din alimentatia lor. Foarte curios, in tarile sarace, unde se consuma putina carne, iar igiena lasa de dorit si fecalele umane ajung in solul unde sunt cultivate legumele exista mai putine probleme legate de deficienta de vitamina B12 decat in tarile dezvoltate deoarece se stie ca exista resurse de vitamina B12 inclusiv in aceste fecale umane.

Autor:  Lucia Mihailescu