Site coolinaria.ro

Importanta fierului pentru organismul uman


Importanta fierului pentru organismul uman Un compus esential al hemoglobinei, fierul ajuta la transportul de oxigen prin sange catre toate ariile corpului. Fierul este de asemenea implicat si in multe procese la nivel metabolic, deficientele in acest mineral putand duce la anemie, o afectiune des intalnita in prezent, atat in tarile dezvoltate cat, mai ales, in cele subdezvoltate.

Organismul uman foloseste aproximativ 4 grame de fier din care cea mai mare parte se regaseste in hemoglobina. Din fericire, organismul poate face si rezerve de fier, ele fiind depozitate in ficat, splina si maduva spinarii si folosite de fiecare data cand aporturile zilnice scad prea mult.

Anemia, afectiunea care apare ca rezultat al lipsei fierului din organism, se manifesta prin oboseala, respiratie greoaie, dureri de cap, pierderea apetitului si insomnie. Aceste simptome apar deoarece necesarul de oxigen nu mai poate fi oferit ca de obicei, sistemul imunitar este dat peste cap si sunt necesare masuri urgente pentru a nu aparea alte complicatii.

Printre cele mai bune surse alimentare de fier se afla atat produse de origine animala cat si produse de origine vegetala. Fierul din produsele vegetale este mai greu de absorbit de catre organism si este nevoie de cantitati mai mari din aceste alimente pentru a se asigura necesarul zilnic.

Pentru a se usura absorbtia fierului in organism, indiferent daca se consuma produse animale sau vegetale, este recomandat sa se combine la masa alimentele bogate in fier cu alimente sau bauturi bogate in vitamina C. Vitamina C ajuta mult la absorbtia fierului, dar alte alimente pot inhiba acest proces, ceaiul negru sau verde de exemplu si o serie de vegetale.

Produse bogate in fier: ficatul, ouale, laptele de vaca, iaurtul, cascavalul, casul, bananele, spanacul, avocado, asparagus, broccoli, paine/cereale integrale, margarina, fasolea, mazarea, arahidele si multe altele. E bine de stiut ca fierul nu va lipsi din organism chiar si daca se adopta un regim vegetarian, cu singura conditie de a se consuma zilnic produse de origine vegetala din lista oferita anterior in combinatie cu alimente bogate in vitamina C.

Nu este nevoie sa se faca un exces in plan alimentar pentru a se asigura necesarul de fier deoarece organismul are abilitatea de a stoca si refolosi cantitati importante din acest mineral. In unele situatii insa, cum este cazul femeilor imediat dupa perioada de menstruatie, dar si copiii in crestere, un aport marit de fier in organism va fi binevenit ajutand suplimentar la reglarea proceselor vitale ale trupului.

Autor:  Lucia Mihailescu