Site coolinaria.ro

Adolescentii incalca prea des disciplina alimentara


Adolescentii incalca prea des disciplina alimentara Pe masura ce cresc si devin mai independenti adolescentii dezvolta, pe langa deja bine-cunoscutele trasaturi de personalitate, si anumite obiceiuri alimentare de-a dreptul nesanatoase, care pe termen lung vor conduce in cele mai multe dintre cazuri la dezvoltarea unor serioase afectiuni ale sistemului digestiv si a celui nervos. Chiar si tinerii care cresc acasa intr-un mediu echilibrat si sanatos pot prelua asemenea proaste obiceiuri alimentare prin simpla imitatie si absenta unor adulti responsabili in preajma lor care sa le atraga atentia la timp asupra riscurilor la care se expun.

Se stie, de exemplu, faptul ca foarte multi adolescenti nu mai servesc micul-dejun deoarece adorm destul de tarziu si se trezesc de asemenea tarziu, ceea ce ii face sa sara peste prima masa a zilei. Parintii grijulii incearca totusi sa compenseze acest neajuns oferindu-le pachete de hrana pe care sa le serveasca in pauzele dintre orele de curs. Daca in cazul baietilor lucrurile nu stau chiar atat de rau, ei servind macar de 3 ori pe saptamana si micul-dejun, in ce le priveste pe fete situatia este alarmanta, aici existand un foarte mare procent de adolescente care sar regulat peste micul-dejun si gusta mai tarziu ceva pe graba, dar deloc consistent sau echilibrat in nutrimente.

unul dintre cele mai proaste obiceiuri alimentare la care sunt expusi toti adolescentii este preferinta aproape bolnavicioasa pentru produsele sarace in nutrimente si bogate in zahar si grasimi, care pe moment creeaza o senzatie de bine, chiar euforica, dar in timp ajung sa dea un fel de dependenta, adolescentii transferand acest obicei alimentar si acasa, unde cer sa li se prepare feluri de mancare similare, adica fara vitamine si minerale, dar care ofera rapid o senzatie de satietate. Fara un aport util de minerale si vitamine, adica de mai multe fructe si verdeturi, acest tip de alimentatie poate conduce in doar cativa ani la aparitia unor grave probleme de sanatate care risca sa ajunga intr-un stadiu cronic. Recomandarile repetate facute adolescentilor de a alterna gustarile lor nesanatoase si cu mese frugale de fructe sau sandviciuri bogate in proteine si alti nutrienti ar putea reprezenta o cale de prevenire a dezechilibrelor de natura alimentara.

Servirea mesei in oras, fie ca e vorba de pizza, hot-dog sau alte produse tip fast-food nu trebuie sa devina un obicei deoarece, daca se prelungeste pe durata mai multor ani, acest comportament alimentar de asemenea este periculos pentru nivelul de sanatate generala a organismului. Adolescentilor le vor lipsi multe nutrimente esentiale din alimentatie si, chiar daca nu se vor ingrasa, ei vor fi la fel de expusi bolilor si cu sistemul imunitar la pamant ca si alti adolescenti care mananca portii mari acasa si risca sa se ingrase peste masura. De obicei, adolescentii care procedeaza astfel, servind masa in oras, sunt si cei care nu beneficiaza de un program fix de masa in familie deoarece parintii lucreaza si ore suplimentare sau sunt prea preocupati de alte probleme ca sa mai poata organiza si programul alimentar al copiilor. Acesti tineti pot fi totusi deprinsi sa isi pregateasca si singuri pranzul si ei vor proceda in consecinta daca li se lasa la frigider ingrediente simplu de gatit sau mancare care necesita doar incalzirea astfel incat sa poata totusi incropi un meniu echilibrat.

In sfarsit, un alt aspect al disciplinei alimentare privitor la adolescenti este si obiceiul prost de a consuma in nestire tot felul de bauturi carbogazoase incarcate cu zahar si alti aditivi care induc in organism stari de oboseala, depresie si pun in pericol sanatatea danturii si a sistemului digestiv. Aici lucrurile sunt mai greu de prevenit deoarece asemenea bauturi sunt placute la gust si putini adolesecenti vor alege sa le inlocuiasca cu apa proaspata in care eventual sa adauge cativa stropi de lamaie pentru a-i da un gust mai atragator. O alternativa mai viabila ar fi sucul natural de fructe sau ceaiurile naturale pe care adolescentii sa le aiba la indemana pe durata pauzelor dintre orele de curs, dar nu toti vor fi de acord sa le care dupa dansii la scoala.

In general, implicarea mai adanca a parintilor si a educatorilor in aceasta problema legata de alimentatia adolescentilor poate avea implicatii benefice pe termen lung daca se discuta temeinic aceste aspecte atat la scoala cat si acasa. Adolescentii nu sunt niste sinucigasi care urmaresc sa se imbolnaveasca cu tot pretul printr-o alimentatie dezechilibrata, dar din cauza vietii lor foarte active ei nu au suficient timp si nici cunostinte solide ca sa ia sub analiza si problemele de alimentatie sanatoasa. Odata ce realizeaza insa pericolele la care se expun prin practicarea unor proaste obiceiuri alimentare, ei vor opta cu timpul pentru solutiile oferite de catre adulti si astfel toata lumea va avea de castigat. Nu uitati deci sa discutati mai des cu copiii dvs. asemenea probleme si sa ii ajutati sa constientizeze riscurile majore generate de alimentatia dezechilibrata.

Autor:  Lucia Mihailescu