Site coolinaria.ro

Adolescentii si dieta vegetariana


Adolescentii si dieta vegetariana Cunoscuti in general ca niste rebeli si persoane cu care te poti intelege destul de greu daca nu faci parte din categoria lor de varsta, adolescentii pot fi in egala masura si foarte influentabili, inclusiv in plan alimentar, unde de multe ori ei vor face alegeri nu tocmai corecte si vor avea de platit un pret poate prea mare intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat.

vegetarianismul si restrictiile sale sunt numai unul dintre exemplele clasice care pot fi date atunci cand ne referim la dietele atragatoare pentru un adolescent. Din considerente de ordin moral sau din simpla dorinta de imitatie un adolescent va alege un stil de viata vegetarian fara a intelege insa in profunzime implicatiile si sacrificiile pe care trebuie sa le faci atunci cand adopti un asemenea plan alimentar.

In prezent marile neajunsuri ale dietei de tip vegetarian sunt absenta mai mutor vitamine si minerale care nu pot fi procurate in stare naturala decat din lactate, oua si branzeturi ori chiar din carne. Vitamina B12, de exemplu, esentiala pentru sanatatea sistemului nervos si a celui muscular, poate fi procurata foarte greu daca adopti un regim vegetarian strict si este necesar ca adolescentii sa inteleaga acest lucru si sa fie deschisi si fata de consumul de oua si lactate.

Macar pana la atingerea unei varste adulte, adica macar in perioada in care trupul inca are nevoie de nutrimente esentiale pentru a se dezvolta normal. nu e deloc recomandat sa se treaca la un stil de viata vegetarian foarte strict, dar se poate totusi face un compromis destul de functional daca se va accepta ca, pe langa meniul vegetarian specific, sa fie introduse in dieta si laptele, ouale, branza si, uneori, si pestele. O asemenea dieta, intarita si prin apelul la multivitamine sau suplimente alimentare, va reusi sa ofere suficiente nutrimente tanarului incat sa nu aiba de suferit pe viitor ci, dimpotriva, sa castige si o buna disciplina alimentara si, bineinteles, sa ofere organismului sau si toate vitaminele si mineralele de care acesta nevoie.

Un alt aspect de luat in considerare atunci cand un adolescent se gandeste serios sa adopte un stil de viata vegetarian este si faptul ca, din cauza lipsei de experienta la gatit, adolescentul nu va putea fi foarte inventiv si nu va reusi sa isi ofere un meniu variat ceea ce il va obliga sa se limiteze la foarte putine produse, unele dintre ele comercializate in forma semipreparata si deci procesate. Cu ajutorul parintilor lucrurile pot cunoaste o imbunatatire din acest punct de vedere, dar iarasi este bine sa se accepte si compromisul si tanarul sa serveasca masa uneori si alaturi de familie mancand cam tot ceea ce mananca si ceilalti.

Pentru un adolescent, a deveni vegetarian nu este deloc o alegere usora sau una inspirata, dar daca asta se doreste atunci e bine ca mai intai de toate sa se adune o informatie cat mai bogata si completa si abia apoi sa se decida in deplina cunostinta de cauza cam ce pasi vor trebui urmati ca sa se inregistreze un progres pe toate planurile si nicidecum un esec care sa marcheze tanarul pentru multa vreme. Impreuna cu medicul de familie, parinti, educatori si alte persoane specializate in nutritie se pot lua cele mai bune decizii, iar daca adolescentul va refuza ajutorul acesta atunci aproape cu siguranta tot el va trebui sa admita mai devreme sau mai tarziu faptul ca s-a grabit si ca a luat niste hotarari pripite si deloc intelepte doar in baza unor dorinte ale sale, dar fara a se face apelul si la ratiune si la experienta adultilor.

Autor:  Lucia Mihailescu