Site coolinaria.ro

Primul sondaj global despre obezitate si dieta


Primul sondaj global despre obezitate si dieta Revista Reader’s Digest prezintă rezultatele sondajului global exclusiv despre obezitate şi dietă. În ce ţară au încercat cei mai mulţi oameni să scape de kilogramele în plus? Unde se consideră că a fi gras nu reprezintă, de fapt, o problemă? În ce ţară se consumă cele mai multe pilule de slăbit? Reader’s Digest a analizat fenomenul la nivel global şi a scos la iveală rezultate surprinzătoare:
Românii s-au dovedit a fi una din naţiile cele mai indiferente la problemele legate de siluetă: doar 28% au încercat vreodată să slăbească. Numai 6% dintre români cred că excesul de greutate le-ar putea afecta cariera şi doar 11% cred că nu şi-ar mai găsi iubirea din acest motiv. Dar românii îi plac şi pe cei din jurul lor aşa cum sunt: numai 13% dintre respondenţi au declarat că şi-ar dori ca partenerul lor de viaţă să slăbească şi doar 8% sunt îngrijoraţi în ceea ce priveşte greutatea copiilor lor. De altfel, românii care se decid, totuşi, să scape de kilogramele în plus apelează, în principal, la curele de slăbire, adică regimuri pe termen scurt cu rezultate rapide. Comparativ cu celelalte naţii, prea puţini aleg să mănânce sănătos sau să facă mişcare pentru a slăbi.

Reader’s Digest a realizat un sondaj global exclusiv despre obezitate şi dietă, intervievând peste 16.000 de oameni din România şi alte 16 ţări despre atitudinile şi obiceiurile lor legate de greutate, de slăbit şi de alimentaţie. Din cercetare a rezultat şi un potenţial plan de dietă, cu idei interesante din toată lumea.

Peggy Northrop, vicepreşedinte şi redactor-şef al ediţiilor internaţionale ale revistei Reader’s Digest, explică: “Rezultatele sondajului nostru arată că oamenii din toată lumea se luptă cu probleme de greutate, dar aceasta nu înseamnă că suntem predestinaţi la obezitate. Aproape fiecare cultură are obiceiuri sau tradiţii care să-i ajute pe oameni să se menţină slabi şi sănătoşi. Trebuie să privim la noi înşine şi la cei din jurul nostru pentru a vedea ce funcţionează în această luptă mondială împotriva kilogramelor în plus.” “Pe noi, românii, problema obezităţii nu ne preocupă încă în atât de mare măsură ca pe americani sau pe europenii din Occident. Din fericire, păstrăm încă obiceiuri care ne ajută să compensăm excesele alimentare: ţinem post, punem murături şi mâncăm legume şi fructe cultivate în grădinile noastre,” spune Anca David Titorov, redactorul-şef al revistei din România.

Sondajul global a relevat şi că în SUA sunt cele mai multe soţii care doresc ca partenerii lor de viaţă să piardă în greutate. Tot aici se manifestă cel mai acut sentimentul că femeile au mai mult de suferit decât bărbaţii când sunt supraponderale. Prin comparaţie, doar 12% dintre românce îşi doresc ca soţii lor să fie mai slabi, şi 71% dintre români sunt convinşi că e la fel de greu să fii gras, indiferent dacă eşti femeie sau bărbat.

Ţara în care cei mai mulţi soţi îşi doresc ca partenerele lor de viaţă să piardă în greutate este India: 48% dintre bărbaţii indieni recunosc că sunt nemulţumiţi de formele partenerelor, în timp ce doar 46% dintre femeile indiene se plâng de acest lucru. În România, doar 13% dintre soţi şi-ar dori ca partenerele lor să fie mai suple.

Când vine vorba de pastile pentru slăbit, China se clasează pe primul loc: 37% dintre chinezi admit că au luat pastile de slăbit. Pe locurile următoare la această categorie se plasează Brazilia (30%), Rusia (24%) şi Mexic (23%), în timp ce numai 6% dintre români au apelat la această metodă. Rusia este ţara în care 23% dintre bărbaţi şi 18% dintre femei spun că au recurs la fumat pentru a-şi reduce apetitul. Şi în România procentele sunt destul de ridicate: 17% dintre bărbaţi şi 7% dintre femei spun că şi-ar aprinde o ţigară pentru a le pieri pofta de mâncare. Mexicul conduce în clasamentul ţărilor cu cea mai sănătoasă abordare a problemei slăbitului. Aproape toţi mexicanii (93%) au încercat să-şi schimbe dieta cu una mai sănătoasă pentru a pierde greutate, iar 86% au încercat să facă mai multă mişcare. În România, 68% dintre cei care au vrut să scape de kilogramele în plus au apelat la cure de slăbire rapide. Numai 45% au încercat să mănânce mai sănătos şi 55% să facă mai multă mişcare.
Australienii şi mexicanii sunt preocupaţi de faptul că greutatea le afectează viaţa sexuală. Majoritatea respondenţilor din ambele ţări (52%) consideră că grăsimea le-ar reduce cheful de a-şi face de cap. Românii sunt cei mai optimişti în această privinţă: doar 11% cred că viaţa lor sexuală ar putea fi afectată de dimensiunile corporale. Citeşte rezultatele sondajului efectuat în România, prin intermediul IMAS, pe un eşantion reprezentativ pentru populaţia ţării noastre, la www.erd.ro

Noul an aduce şi noi planuri de viitor: cele mai multe se referă la forma fizică şi pierderea în greutate. Revista Reader’s Digest oferă baza unui posibil plan global de scădere în greutate, dezvăluind diverse obiceiuri culturale şi practici care îi ajută pe oamenii de pretutindeni să rămână supli şi sănătoşi. Iată câteva dintre acestea:
• Thailanda crede în mâncarea condimentată. Ardeiul iute accelerează metabolismul şi arde caloriile în plus.
• Românii şi ungurii iubesc murăturile. Iar acestea împiedică depunerea grăsimilor.
• Elveţia recomandă muesli, cereale bogate în fibre şi care conţin ovăz, nuci şi fructe. Acestea au legătură cu sănătatea şi controlul greutăţii.
• Brazilienii consumă orez şi fasole aproape la fiecare masă, iar cercetările arată că acestea reduc cu 14% riscul de a deveni supraponderal, în comparaţie cu dietele obişnuite.
• Olandezii consumă aproximativ 85 de milioane de heringi pe an. Bogat în acizi graşi Omega 3, heringul reduce nivelul de hormoni ai stresului: cortizonul şi insulina.
• Pentru India, Finlanda şi Olanda, ingredientul principal al curei de slăbire este mişcarea: yoga, plimbări în aer liber sau ciclism.


Autor:  Iosub Alin