Site coolinaria.ro

Dieta pentru anotimpul rece


Dieta pentru anotimpul rece Important in perioada sezonului rece din punct de vedere alimentar este grija marita fata de activitatea sistemului imunitar, care acum trebuie sa se afle la cele mai bune cote. Iarna ne putem imbolnavi mai des nu doar din cauza frigului, dar si din cauza practicarii unei diete haotice, care sa introduca doar acele produse care par mai usor de gasit pe piata si sa evite complet exact alimentele care au rol esential in marirea capacitatii de reactie a organismului la boala.

Mai bine ar fi deci, decat sa se apeleze la suplimente de vitamina C si altele similare, asa cum mai cred inca unii ca e recomandat in anotimpul rece, sa se opteze pentru o alimentatie echilibrata, iar primul lucru pe care il avem in vedere acum este aportul util de proteine. Nu intamplator se spune ca iarna ai nevoie de un surplus de carne sau alte alimente consistente la masa deoarece astfel organismul va avea suficiente resurse sa se lupte cu boala si simptomele care o anunta.

Dintre carbohidrati, cei mai recomandati iarna sunt cei care provin din cerealele integrale si legume, in special legume boabe, dar se poate apela suplimentar si la placintele de casa, pizza sau alte preparate la cuptor deoarece, fiind mai frig decat de obicei, este nevoie si de mai multa energie peste zi pentru a face fata capriciilor vremii. Bineinteles, daca vom sta mai mult in casa, nu vom avea nevoie de caloriile suplimentare si vom putea practica o dieta ceva mai usoara.

Acizii grasi esentiali si grasimile nesaturate, foarte utile in lupta organismului contra infectiilor de tot felul, pot fi procurate in sezonul rece la fel ca si in celelalte perioade ale anului apelandu-se la uleiuri alimentare sanatoase, la mesele de peste, la nuci, seminte, alune si toata gama de produse care sunt bogate in asemenea nutrimente. Desi e iarna, chiar si acum putem prepara salate delicioase, putem pregati un gratar usor de peste si asa mai departe.

Antioxidantii si alte vitamine si minerale care intaresc sistemul nostru imunitar se stie deja de catre cei mai multi dintre noi ca pot fi obtinuti prin consumul de legume si fructe crude sau gatite, nu prea dificil de gasit acum pe piata alimentara, dar si din sucuri naturale, ceaiuri si, mai rar, suplimente alimentare diverse. Este insa de preferat consumul zilnic de fructe sau legume bogate in vitamine decat sa se opteze pentru suplimente de Echinacea, vitamina C sau E si altele deoarece acestea or fi intr-adevar recomandate, dar de o bucata de vreme suntem tot mai nesiguri atat de seriozitatea cat si de profesionalismul celor care le produc si le pun pe piata deci mai multa atentie la acest aspect.

In general, fiecare dintre noi isi dezvolta in timp o strategie alimentara eficace pentru sezonul rece si nu e de mirare ca atat de multi dintre noi reusim sa trecem cu brio an de an de perioada rece, unii chiar fara sa resimta si cea mai mica raceala, dar acest lucru se datoreaza in primul rand respectului pe care il avem fata de propriul nostru organism si este meritul nostru ca reusim sa ne oferim cele mai variate nutrimente pentru a ramane sanatosi nu doar la trup, dar si mental, pentru ca, la urma urmei, protejandu-ti astfel trupul iti vei proteja cu siguranta si sanatatea mentala si viitorul tau profesional si familial.

Autor:  Lucia Mihailescu