Site coolinaria.ro

Probioticele si importanta lor in alimentatie


Probioticele si importanta lor in alimentatie Probioticele sunt culturi de bacterii care le imita pe cele caracteristice microflorei din intestine si care, introduse in diferite alimente, pot ajuta la o mai buna digestie si absorbtie a nutrimentelor in organism. Probioticele pot fi intalnite in special in lapte si produsele lactate si sunt recomandate persoanelor care fac des tratamente cu antibiotice si celor care au probleme intestinale sau de digestie.

In mod normal, bacteriile care exista natural in intestine sunt intretinute aici gratie unei diete echilibrate, in care fructele, legumele si zarzavaturile joaca un rol esential alaturi de lactate si branzeturi. Aportul de fibre alimentare este si acesta esential pentru sanatatea intestinelor, dar atunci cand lucrurile nu stau prea bine se recomanda si produsele intarite cu probiotice care sa regleze mai rapid activitatea la nivel digestiv.

Desi pana in prezent nu s-au descoperit efecte adverse ale consumului de alimente care contin si probiotice este nevoie de mai multe studii care sa aprofundeze aceasta problema pentru a se spune cu siguranta ca este sigur consumul de asemenea produse si ca nu avem de ce sa ne temem ca vom asista si in acest caz, ca si in cazul multor alte produse similare, la o intoarcere la 180 de grade in doar cativa ani de zile.

Pericolul principal pe care l-ar putea reprezenta probioticele in alimentatia zilnica este o slabire a sistemului imunitar si nicidecum, asa cum se afirma in prezent, fortificarea sa, respectiv se prea poate ca organismele care se deprind cu aceste mici impulsuri pozitive de tipul probioticelor sa nu mai reactioneze deloc favorabil in absenta produselor alimentare specifice, adica sa devina mai "lenese" de fiecare data cand le lipsesc culturile de bacterii din alimentele cu probiotice.

Este un pericol real si, daca probioticele or fi bune pe termen scurt, ajutand la reglarea unor functii vitale ale corpului, nu inseamna neaparat ca este intru totul recomandat si consumul lor pe termen lung, cel putin pana cand lumea stiintifica nu isi va da acordul suta la suta in acest sens.

Autor:  Lucia Mihailescu