Site coolinaria.ro

Rozmarinul, antioxidant eficace si nu numai


Rozmarinul, antioxidant eficace si nu numai In antichitate, rozmarinul era considerat o emblema a dragostei statornice deoarece se cunoasteau inca de pe atunci proprietatile sale benefice pentru echilibrarea sistemului nervos. De asemenea, nu de putine ori rozmarinul era folosit si ca remediu impotriva raspandirii molimelor de tot felul, fiind intr-adevar si un bun dezinfectant, antiseptic si antiinflamator.

In prezent rozmarinul este larg folosit in bucatariile traditionale din intreaga lume, dar si ca tonic general pentru sanatate, in special pentru echilibrarea problemelor sistemului nervos. Printre substantele active pe care le contine pot fi amintite flavonoizii si acizii fenolici, care sunt si niste puternici antioxidanti cu rol bun in tratarea afectiunilor de inima, ale celor digestive sau afectiuni ale rinichilor.

In aromaterapie, uleiul de rozmarin este de nelipsit, fiind foarte util pentru calmarea starilor de nervozitate si echilibrarea eficace a organismului. Atat florile cat si frunzele sale pot fi folosite drept condiment alimentar desi gustul lor este amarui. De obicei, la gatit se folosesc cantitati foarte mici de condiment pentru a nu se strica complet gustul mancarii.

Si in industria cosmetica rozmarinul are multe utilizari, de la sampoane de par pana la apa de colonie. Poate preveni caderea parului, inlatura matreata si este util si la indepartarea insectelor prea agresive. Ca ulei aromatic, rozmarinul poate fi folosit suplimentar, pe langa parfumul sau placut, si ca dezinfectant si antiseptic.

Autor:  Lucia Mihailescu