Site coolinaria.ro

Cerealele - energie naturala


Cerealele - energie naturala In ultimul timp vedem la televizor diverse reclame pentru cereale, in special cele dedicate copiilor, este insa bine de stiut ca cerealele sunt la fel de importante si pentru adulti. Ele sunt carbohidrati compusi din fibre, proteine, amidon, antioxidanti, minerale si vitamine, trei elemente foarte importante pentru o sanatate echilibrata care ne ofera energia necesara functionarii corespunzatoare a tuturor functiilor importante din organism. Cerealele ne ajuta astfel sa facem fata unor zile lungi si pline de stres.

Cerealele integrale cuprind: graul, meiul, orezul brun, amarantul, orz, secara, porumbul, bogate toate in proprietati vitale si importante pentru o buna activitate a sistemului nervos, pentru activitatea cerebrale, o buna functionare a sistemului digestiv si reglarea tranzitului intestinal. Cantitatea necesara zilnica de cereale pentru o sanatate de fier este de doar 30g de cereale.

Nu te lacomi si nu manca mai mult decat atat deoarece pe cat sunt de avantajoase pe atat pot fi de periculoase deoarece o cantitate mare presupune si un numar mare de calorii. De asemenea dupa ce consumi creale nu se recomanda consumul altor bucate precum: fripturi, grasimi, dulciuri etc. pentru a se evita ingrasarea peste masura.

Avantajele consumului de cereale sunt:
- antioxidantii previn degradarea celulelor;
- este benefic pentru mentinerea siluetei deoarece inlocuiesc produse alimentare cu o cantitate calorica mare ce scad aportul energetic avand drept consecinta scaderea in greutate;
- mentinerea unui nivel sanatos al glicemiei si al insulinei;
- consumul unei singure portii de cereale integrale poate ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale;
- prezinta o buna protectie pentru inima datorita continutului scazut in grasimi.
In orice supermarket ai intra vei descoperi o multitudine de oferte in ce priveste cerealele si pe cat de tentante pot fi unele in detrimentul altora, incercati sa le evitati pe cele care contin o cantitate mare de zahar, precum cerealele cu ciocolata, miere etc.
Cel mai greu moment al zilei atunci cand tinem o dieta este seara, cand ne uitam la televizor si iti vine sa rontai ceva si astfel esti tentat sa te duci sa deschizi usa frigiderului pentru a-ti umple farfuria cu bunatati, un mic bol de cereale va fi suficient insa pentru a scapa de senzatia de foame.

Autor:  Raluca Rusu