Site coolinaria.ro

Moderatie fata produsele fortificate cu vitamine!


Moderatie fata produsele fortificate cu vitamine! La fel ca si in cazul suplimentelor alimentare, este nevoie de o atentie marita din partea consumatorilor si la achizitionarea de produse fortificate cu diverse vitamine si minerale precum laptele, sucurile sau margarina. Desi se crede ca beneficiile pentru sanatate pe care le ofera aceste produse sunt maxime, in multe situatii, atunci cand suferim de vreo boala sau in cazul copiilor si a femeilor gravide, alimentele fortificate pot mai mult dauna sanatatii sau pot chiar sa interfereze negativ cu anumite procese din corpul uman.

Calciul este unul dintre mineralele cele mai prezente in astfel de produse si studiile arata ca procentele de calciu din laptele degresat pot fi comparabile cu acelea intalnite la laptele crud de vaca. Pe locul al doilea gasim fierul, un alt mineral de care avem cu totii nevoie in fiecare zi, dar pe care mai bine l-am obtine prin alimentatie decat prin consumarea de produse fortificate cu fier. Problema cu aceste produse este ca nu intotdeauna aceste minerale vor putea fi absorbite de organism la fel de usor cum se intampla in cazul produselor naturale si de aceea trebuie citite cu atentie etichetele pentru a se intelege daca vom beneficia sau nu de aportul util de vitamine si minerale.

Si in cazul cerealelor pentru micul-dejun producatorii fac mare tam-tam atunci cand isi prezinta produsele fortificate cu diverse nutrimente, foarte recomandate altfel pentru sanatate, dar realitatea este ca tot mai multi dintre noi intelegem pe propria piele ca nu beneficiem mai deloc de asemenea nutrimente intrucat organismul nu pare capabil sa le proceseze corect. Dimpotriva, multe persoane cauta in prezent cereale integrale cat mai simple, dar acestea, surprinzator, sunt si mai scumpe si mai dificil de gasit pe piata, ca si cum lumea s-ar fi intors brusc cu susul in jos.

Nu intamplator cresc infiorator numarul cazurilor de persoane bolnave de cancer, deoarece multi producatori inca nelamuriti de pericolele la care isi expun consumatorii, continua sa se joace de-a Dumnezeu si sa introduca artificial in produsele lor tot felul de substante foarte la moda si calduros recomandate de catre medici, dar fara a verifica mai intai prin studii serioase care sunt efectele reale asupra organismului si daca acesta recunoaste aceste substante ca nutrimente sau dimpotriva le trateaza ca pe orice toxina care trebuie ulterior eliminata. O asemenea politica alimentara cumulata cu ambalarea masiva a produselor in pungi si pungute de plastic, totusi radioactive in conditii improprii de depozitare, pot face ravagii printre consumatorii creduli, care continua sa cumpere asemenea produse in lipsa de alternative mai sanatoase.

Ceea ce se incearca in prezent la nivel foarte inalt de catre factorii de decizie ai Uniunii Europene este sa se revina incetul cu incetul la niste politici alimentare mai stricte, care sa promoveze mai degraba produsul natural, cat mai putin procesat sau fortificat, si sa supravegheze cu maxima seriozitate modul in care se produs si se comercializeaza anumite "alimente-minune", care mai degraba fac rau decat bine la sanatatea omului. Daca producatorii de alimente vor intelege acest lucru si vor lua din timp masurile care se impun atunci aceasta trecere se va face cu mare usurinta, dar altfel vom asista la multe intarzieri si discutii "pe principii" pana ce vom putea gasi pe piata si produse care sa ne castige pe deplin increderea.

Autor:  Lucia Mihailescu