Site coolinaria.ro

Sunt produsele naturale si produse organice?


Sunt produsele naturale si produse organice? Un termen recent introdus printre formulele des folosite in alimentatia publica este si acela de produse organice, utilizat in special atunci cand se face referire la mancarea sanatoasa, produsa sau cultivata in niste conditii de exceptie, adica un sol netratat chimic, hrana pentru animale simpla si bogata in nutrimente si asa mai departe. Pe piata agro-alimentara din prezent chiar putem intalni produse etichetate ca organice alaturi de alte produse din aceeasi gama, care insa sunt etichetate doar ca produse naturale, dar nu si organice.

Pentru cei mai multi dintre noi asemenea diferentieri provoaca mai degraba confuzie si nu putini vor fi aceia care vor cotinua sa isi faca cumparaturile tot de la producatorii cunoscuti de-a lungul timpului, evitand, poate din cauza preturilor sau poate din ignoranta toate alimentele care au, fie si in gluma de a face cu "organicele". Nu poti invinui pe nimeni din aceasta cauza deoarece, la urma urmei, e de tot rasul faptul ca am ajuns in prezent sa cautam pe piata exact ceea ce doream si in trecut (produse agro-alimentare fara pesticide, fertilizatori, ingrasaminte artificiale etc.) insa la un pret putin mai mare decat eram noi obisnuiti sa le cumparam.

Din multe puncte de vedere produsele naturale oferite de agricultori pe piata romaneasca pot foarte bine sa fie etichetate si drept produse organice deoarece multi tarani din Romania inca isi cresc animalele sau isi cultiva pamantul tot ca pe vremea lui bunica, cu mancare obisnuita, fara tot felul de ingrasaminte, ierbicide sau hormoni de crestere. Sa nu uitam totusi ca, daca pe vremea lui bunica mai erau si ingineri agronomi care sa ii mai invete despre una sau alta in mod foarte direct si practic, acum nu le mai spune nimeni nici buna-ziua si fiecare dintre dansii isi cumpara si ei seminte dintr-un loc, pui de carne din altul, purcei de pe unde apuca si tot asa an de an. Din acest motiv, nici nu poti fi prea sigur ca produsele animale sau vegetale oferite de micii intreprinzatori mai sunt sigure sau sunt poate si acestea serios modificate la nivel genetic.

In ce priveste produsele organice, adica cele care primesc aceasta certificare de la institutiile in drept, ele pot fi 100 la suta organice si probabil si foarte scumpe din aceasta cauza, pot fi produse organice, dar in proportie de doar 90 la suta sau pot fi produse organice intr-o proportie de 70 sau 80 la suta si cam pe aici s-ar opri clasificarea. In afara de acestea mai exista si produse care contin ingrediente organice, iar in rest se poate discuta doar despre produse clar modificate genetic sau doar necertificate si, din aceasta cauza, oarecum suspecte, adica incadrabile la categoria produselor modificate genetic sau posibil alterate prin tehnici de producere artificiale pe perioada cultivarii sau cresterii lor.

Daca aici mai esti cumva lamurit in cele din urma, dupa ce consulti aceasta clasificare a produselor organice certificate de autoritatile internationale, atunci cand iti muti atentia catre ceea ce inteleg acestia prin produse naturale, de data aceasta te ingrozesti descoperind, de exemplu, faptul ca "natural" din punct de vedere a terminologiei din alimentatia publica este orice produs care contine doar ingrediente originale, fara E-uri alimentare de laborator sau alti aditivi artificiali. COnsumam deci bine mersi produse modificate genetic pe durata cultivarii sau cresterii lor si habar nu avem de asta deoarece producatorul nu este practic obligat sa treaca pe eticheta si faptul ca produsul sau "100% natural" este de fapt obtinut din vegetale, fructe sau carne alterata prin pesticide, hormoni de crestere sau ingrasaminte artificiale.

Ceea ce lipseste deocamdata dintre parghiile aflate la indemana autoritatilor care reglementeaza politicile din alimentatia publica internationala este posibilitatea de a impuna mai hotarat tuturor producatorilor o orientare mai marcata catre produse sanatoase, de a le cere adica acestora sa isi limiteze productia si suma de afaceri tocmai pentru a fi capabili sa vina pe piata doar cu alimente de cea mai buna calitate. La prima vedere este greu de facut acest lucru, dar in realitate si asa discutam despre o industrie a alimentatiei haotica si mereu in schimbare unde poate participa chiar oricine si inca si de capul sau, asa ca fie se dau cartile pe fata si se spune clar ca nu mai putem continua astfel deoarece e in joc chiar sanatatea noastra si a copiilor nostri fie se renunta din start la diferentieri de-a dreptul hilare precum natural-organic sau altele din acestea, care mai mult jignesc cumparatorii decat sa ii atraga in vreun fel in a prefera anumite produse in dauna altora.

Autor:  Lucia Mihailescu