Site coolinaria.ro

Licopina ajuta la cancerul de prostata


Licopina ajuta la cancerul de prostata Licopina este un antioxidant puternic care poate fi gasit mai ales in rosii si produsele din rosii. Gratie introducerii acestora in dieta zilnica s-a demonstrat prin studii de caz ca licopina poate ajuta simtitor la ameliorarea bolilor de inima. Recent, s-a descoperit si faptul ca licopina poate preveni cu succes si cancerul de prostata.

Persoanele care consuma zilnic rosii, suc de rosii, pasta de tomate etc. sunt mai putini expuse riscului cancerului de prostata decat cei care introduc sporadic rosiile sau produsele din rosii in dieta lor. Chiar si pentru cei care deja sunt bolnavi de cancer de prostata, consumul de rosii ajuta la ameliorarea bolii gratie licopinei continuta de rosii.

Se crede ca licopina este mai usor absorbita in organism daca se consuma mai des produse procesate din rosii precum sosul de rosii si pasta de tomate, dar si rosiile taiate cubulete si introduse ca ingredient la gatit. Intrucat licopina este eliberata mai usor prin procesare se recomanda pentru consum mai degraba derivatele din rosii, dar asta nu inseamna ca rosiile intregi nu au si ele beneficiile lor.

Procentual, cel mai mare continut de licopina s-a observat la pasta de tomate (42%), urmata de sosul de rosii si de chili sau de ketchup (16-19%). In cazul sucului natural de rosii si a rosiilor crude aportul de licopina este mult mai mic, sub 10%, ceea ce a determinat cercettatorii sa recomande consumul marit de pasta de tomate pentru prevenirea cancerului de prostata.

Alte produse naturale, precum pepenele verde si fructele de grapefruit, sunt si acestea recunoscute pentru aportul util de licopina, dar si in cazul lor procentul observat in cadrul studiilor intreprinse este de circa 5%, cam la fel cu cel inregistrat prin consumul de rosii crude (3%).

Autor:  Lucia Mihailescu