Site coolinaria.ro

Alimentatia pentru o dantura sanatoasa


Alimentatia pentru o dantura sanatoasa In special in ce ii priveste pe cei mici, masurile alimentare care trebuie luate pentru a le proteja dantura sunt obligatorii si e bine ca exista suficiente dovezi pentru a ii convinge argumentat sa renunte la dulciuri si ciocolata deoarece altfel cu greu o vor face din proprie initiativa.

Atat copiii cat si adultii au sanse bune sa isi pastreze o dantura sanatoasa, evitand acele produse care se stie ca dauneaza dintilor, dar pericolul nu consta atat de mult in lipsa de informare cat in capacitatea unora de a ii corupe pe toti ceilalti sa se infrupte putin si din "fructul oprit", si reusesc acest lucru atat de des incat tinde sa devina un adevarat obicei alimentar practicat, ce e drept, doar pe ascuns.

In ce priveste gama propriu-zisa de produse alimentare care sunt permise tuturor, fara a dauna deloc danturii, merita amintite din nou acele alimente sanatoase precum fructele si legumele, orezul, pestele, salatele etc., care nu vor avea repercusiuni grave asupra sanatatii danturii deopotriva a celor mici cat si a adultilor. Ceea ce poate dauna sunt, ca intotdeauna, excesele, adica atunci cand se consuma prea des dintr-un singur produs, in special cele bogate in carbohidrati, si este creat un teren favorabil producerii periodice a anumitor bacterii, care apoi vor ataca dantura fara nici o mila.

O atentie marita trebuie deci acordata nu doar aportului de dulciuri, prajituri si aluaturi in dieta noastra, dar si alternarii fericite a meniului zilnic, pentru a nu permite laptelui, de exemplu, sa creeze culturi de bacterii periculoase pentru dantura. Alaturi de lapte mai pot fi amintite si sucurile, semintele, alunele, nucile, cartofii, orezul, untul si altele, care de asemenea pot favoriza aparitia bacteriilor atunci cand se consuma in exces, fara a se alterna meniul zilnic.

Mai ales in cazul celor mici, aportul de fructe zemoase (pere, mere, prune, caise etc.) este esential deoarece dantura va fi curatata mai bine prin surplusul de apa continut de fructe si va fi mai expusa daca, dimpotriva, se prefera mai degraba alimente care tind sa ramana printre dinti, fiind si ceva mai "lipicioase" prin natura lor. Chiar si branzeturile sunt sanatoase pentru dantura noastra deoarece sporesc cantitatea de saliva necesara pentru a le dizolva eficient, ajutand astfel la o mai buna curatare a dintilor.

Pe langa masurile alimentare generale deja binecunoscute celor mai multi dintre noi, este bine sa nu se uite niciodata si de consumul marit de apa, dar nu pe parcursul servirii mesei ci, de preferat, la incheierea mesei. Ceaiurile din plante sunt si acestea recomandate atata vreme cat se consuma indulcite cu putina miere de albine si nu cu zahar, iar in ce priveste sucurile de casa si acestea merita introduse in dieta, dar cu moderatie.

Foarte important pentru a ne pastra dantura sanatoasa este sa ne spalam pe dinti regulat, insa niciodata imediat dupa servirea mesei, adica atunci cand se produce un proces numit demineralizare, ci putin mai tarziu, cam dupa 1-2 ore de la servirea ultimei mese sau chiar a ultimului sandvici. Astfel vom reusi sa intarim dantura si nu sa o slabim prin frecarea cu periuta dura exact in momentul cand este mai vulnerabila, dupa servirea meselor zilnice. Ata dentara merita si aceasta purtata mereu la indemana, mai ales in cazul celor mereu aflati pe fuga, caci va permite realizarea unei bune igiene a danturii chiar si in conditii mai putin confortabile.

Autor:  Lucia Mihailescu