Site coolinaria.ro

Alimentele modificate genetic sunt inca prezente pe piata


Alimentele modificate genetic sunt inca prezente pe piata Initial, culturile agricole destinate pentru consumul marelui public au fost modificate genetic pentru a se preveni astfel daunatorii, dar si diferite alte infestari specifice acestei activitati de productie. In prezent insa au aparut tot mai multe culturi modificate genetic mai degraba pentru a se obtine un profit pe masura decat din alte consideratii, iar rezultatele, la fel ca peste tot unde unii isi permit sa se joace cu tehnologii prea avansate pentru momentul actual, sunt dezastruoase in planul sanatatii publice.

Ceea ce, initial, era menit sa aduca un plus de siguranta in obtinerea unor recolte bogate s-a transformat cu timpul intr-o arma cu doua taisuri, unde anumiti producatori, incurajati si de absenta unor reglementari legale clare, folosesc tehnologii genetice la limita pentru a obtine produse agricole mai frumoase si mai mari decat ale concurentei. Este o politica de productie care a umplut buzunarele multora, dar care, din fericire, a ajuns sa fie destul de puternic lovita in prezent prin informarile si atentionarile repetate oferite atat in media cat si pe canalele oficiale.

Porumbul, rosiile, merele, cartofii, soia, citricele si alte fructe exotice sunt doar unele dintre alimentele care ne pot ameninta sanatatea in mod direct daca le procuram de la acei producatori care inca utilizeaza tehnici de modicare genetica extreme pentru culturile lor. Autoritatile care reglementeaza punerea pe piata a unor astfel de produse le valideaza in continuare ca fiind sigure pentru consum, desi exista semnale de alarma si preocupari serioase la nivelul cel mai inalt pentru a se elimina complet astfel de tehnici de productie riscante din agricultura.

Ceea ce se afirma cu privire la produsele modificate genetic este ca nu contin deloc substante otravitoare sau alergenice, au aceleasi proprietati nutritive ca si produsele care nu au suferit modificari genetice si deci sunt sigure pentru consum, dar ar trebui totusi obligati acesti producatori sa specifice obligatoriu pe eticheta produselor comercializate de dansii faptul ca ele sunt modificate genetic si nu cultivate cat mai natural posibil. Astfel, cu totii vom avea posibilitatea sa alegem acele produse care credem noi ca sunt sanatoase pentru noi si nu pe acelea care ni le mai baga pe gat autoritatile mana in mana cu producatorii in cautare de profit.

Daca acest lucru se va intampla, atunci reglementarile legale vor veni doar de la responsabilii de top din U.E., care au dat deja semnale clare ca doresc o schimbare majora de viziune in ce priveste viitorul agriculturii europene. Sa speram ca, in scurta vreme, toti producatorii vor fi obligati sa dezvaluie catre marele public si tehnicile de modificare genetica a alimentelor pe care le folosesc astfel incat sa fie loviti exact acolo unde ii doare mai rau, la buzunare, si sa trebuiasca sa isi ajusteze politicile de productie in acord cu dorintele consumatorilor si nu dupa bunul lor plac.

Autor:  Lucia Mihailescu