Site coolinaria.ro

Mancarea gatita neglijent genereaza boli grave


Mancarea gatita neglijent genereaza boli grave Dintre cauzele care pot genera boli cu substrat alimentar cea mai raspandita, dar si mai grava este chiar prepararea neadecvata a hranei, atunci cand fie se gateste in graba, fara a se pregati stiintific alimentele, fie se gateste prea mult, ajungandu-se de asemenea la modificari ale structurii chimice a alimentelor.

In special pentru produsele de origine animala, prepararea gresita a hranei poate conduce la imbolnaviri dintre cele mai grave si, nu intamplator, exista o politica atat de stricta a autoritatilor in ce priveste prepararea si servirea hranei in locurile destinate publicului. Carna de porc si de pasare, fructele de mare, pestele, laptele, ouale trebuie obligatoriu preparate stiintific pentru ca, altfel, riscurile sunt foarte mari.

In ce priveste temperaturile standard, recomandate pentru prepararea anumitor produse cu grad crescut de risc, exista si o lista utila care poate fi consultata mereu atunci cand nu suntem siguri daca respectam sau nu normele sanatoase de preparare a hranei:
- Carnea de pasare 174 grade Celsius
- Ouale 171 grade Celsius
- Pestele 163 grade Celsius
- Carnea de vita 171 grade Celsius
- Carnea de porc 171 grade Celsius
- Carnea la gratar si friptura 163 grade Celsius etc.

Problemele care sunt generate prin prepararea gresita a hranei sunt mai putin legate de toxiinfectiile alimentare si mai mult de probleme grave ale sistemului digestiv, care se vor transmite mai apoi catre alte zone ale organismului putand provoca complicatii severe. In special sistemul imunitar va avea de suferit, iar daca ne gandim ca si copiilor li se poate servi astfel de hrana gatita neglijent intelegem cat de important este sa se gateasca intotdeauna asa cum scrie la carte si sa nu se faca nici un compromis din acest punct de vedere.

Autor:  Lucia Mihailescu