Site coolinaria.ro

Zarzavaturi si fructe pentru plamani sanatosi


Zarzavaturi si fructe pentru plamani sanatosi Pe langa avantajele oferite de dieta cu fructe, legume si zarzavaturi pentru sistemul circulator, cel imunitar si cel digestiv, exista dovezi care arata ca o asemenea dieta va fi benefica si pentru sanatatea plamanilor, putand ajuta la ameliorarea bolilor cronice si prevenirea afectiunilor specifice.

Cercetatorii americani au aratat recent in cadrul unei conferinte medicale sustinuta la Universitatea Washington ca servirea zilnica a mai multor portii de fructe si legume (plecand de la o jumatate de fruct si pana la 2-3 fructe intregi pe portie) ajuta efectiv la prevenirea si ameliorarea emfizemelor pulmonare si a bronsitelor cronice, iar acest lucru a putut fi observat chiar si la fumatorii inraiti.

Similar cu eforturile cercetatorilor din S.U.A., si in Marea Britanie au fost intreprinse demersuri in acest sens, descoperindu-se si aici faptul ca o dita bogata in fructe poate proteja organismul impotriva bolilor sistemului respirator. Servirea a macar 5 portii defructe (minimum 5 fructe - mere, pere, caise) saptamanal cumulat cu un consum moderat de legume (rosii, telina, varza etc.) imbunatateste activitatea plamanilor si amelioreaza astma.

In mod evident, consumul de fructe si legume proaspete actioneaza mai putin in mod direct asupra sanatatii plamanilor, dar este foarte probabil ca prin aportul de substante active continute in aceste produse sa fie stimulat eficient sistemul imunitar si astfel organismul sa se poate lupta mai usor cu boala, inclusiv cu bolile care afecteaza plamanii.

Autor:  Lucia Mihailescu