Site coolinaria.ro

Sfaturi alimentare pentru prevenirea gripei porcine


Sfaturi alimentare pentru prevenirea gripei porcine Gripa porcina nu pare sa aiba de gand sa renunte prea repede la lupta si, din pacate, exista inca foarte multe persoane care nu au facut sau nu doresc sa faca un vaccin antigripal si, de aceea, este bine sa se ia totusi alte masuri, in principal in plan alimentar, pentru a fi stimulat mai bine sistemul imunitar si a exista resurse suficiente in situatia nedorita a imbolnavirii.

Una dintre primele masuri preventive in plan alimentar care ar trebui luate pentru a ajuta organismul este eliminarea grasimilor din dieta, adica redus consumul de carne, intrucat animalele pot fi purtatori ai gripei porcine si de asemenea deoarece astfel oferim organismului o pauza de detoxifiere foarte necesara atunci cand suntem amenintati sa contractam o boala mai grava.

Fructele, legumele, zarzavaturie si cerealele integrale nu trebuie sa lipseasca din dieta obisnuita si, chiar daca ne aflam in plin sezon rece, exista posibilitatea de a consuma si produse proaspete precum painea integrala sau de secara, patrunjelul verde, rosiile, citricele, merele, perele si asa mai departe, acestea putand fi procurate la preturi de criza, adica relativ ieftin.

Sistemul digestiv trebuie menajat mai ales in sezonul rece, atunci cand excesele il pot da complet peste cap, si de aceea este necesar sa se prepare retete culinare din produse cat mai naturale si fara prajeli, uleiuri vegetale sau unt ori margarina. Pentru a compensa necesarul de proteine se poate apela la mesele de peste si de carne de pasare insa nu foarte des, ci cam de doua ori pe saptamana. In rest, exista alternativa legumelor de tipul cartofului, a dovleceilor sau a legumelor boabe, precum si mesele de orez si paste gatite cat mai simplu. Nu trebuie totusi facut exces nici din acest punct de vedere deoarece carbohidratii pot inrautati starea de sanatate a pacientilor deja diagnosticati cu gripa porcina.

Apa proaspata, ceaiurile de plante si sucurile naturale pot ajuta mult la mentinerea unei bune stari de sanatate, iar suplimentele nutritive sunt si acestea binvenite atata vreme cat medicul de familie va permite si chiar va recomanda aceste suplimente. Semintele de floarea-soarelui, de in, de bostan precum si migdalele, nucile si condimentele diverse pot fi solutii fericite atat pentru a diversifica dieta cat si pentru a o face cat mai delicioasa.

In ce priveste ouale, laptele, iaurtul si branzeturile, si aici trebui acordata o mare atentie la sursa de unde sunt procurate deoarece si acestea sunt produse de origine animala si ar putea transmite virusul gripei la om intrucat nu se stiu inca prea multe din acest punct de vedere. Oricum ar fi, produsele trebuie sa fie proaspete, sa aiba avizul autoritatii sanitare si sa nu fie prea bogate in grasimi deoarece astfel va fi ingreunat organismul in eventualitatea contractarii bolii.

Autor:  Lucia Mihailescu