Site coolinaria.ro

Terapiile alimentare


Terapiile alimentare Nu mai este un secret faptul ca, de multa vreme, au fost structurate o serie de terapii alimentare menite sa vindece efectiv un organism bolnav, aducandu-l printr-o dieta stricta la o stare de sanatate bine echilibrata.

Printr-o alimentatie corecta se pot deci preveni, ameliora si chiar vindeca boli diverse, unele de natura cronica, iar altele connjuncturale. Simultan cu o asemenea terapie alimentara se iau si alte masuri, precum miscarea, odihna obligatorie sau igiena fizica si mentala.

Din terapiile alimentare fac parte si combinatiile fericite de alimente diverse si plante medicinale, care stau la baza acestor metode naturale de tratament de sute si chiar mii de ani. Intrucat nu exista din acest punct de vedere un panaceu universal reprezentat de un singur aliment sau planta, se prefera imbinarea lor dupa metode fixate prin traditie in functie de organismul pacientului si, bineinteles, de natura bolii.

Ceapa si usturoiul, de exemplu, se folosesc de multa vreme pentru a preveni instalarea infectiilor in organism, iar mai nou se aude ca aceste alimente contin si substante active care pot preveni chiar si cancerul sau bolile cardiovasculare.

Alte alimente, precum cimbrisorul (schinduf) sau talvul s-au dovedit foarte eficiente in tratarea diabetului, iar plantele bogate in fier se stie foarte bine ca previn si vindeca anemia (spanac, banane, rosii).

Infectiile virale pot fi tratat eficient si printr-o combinatie inspirata de ceapa, usturoi si produse bogate in vitamina C si alti antioxidanti, pe cand bolile de stomac vor fi ameliorate simtitor prin eliminarea completa a grasimilor si a alimentelor procesate si introducerea in dieta de ceareale simple (ovaz, secara etc.) si mese de legume fierte sau la abur.

Terapiile alimentare pot parea o joaca de copii doar la prima vedere si numai persoanele care nu au experimentat pe viu eficienta lor pot lua in deradere asemenea masuri utile de prevenire si vindecare a bolii. In realitate insa chiar si medicamentele cele mai performante nu isi vor face efectul dorit daca nu se combina medicatia si cu o dieta adecvata, recomandata in mod expres de catre medicul curant.

Pericolul unor astfel de terapii alimentare consta in faptul ca uneori ea poate fi adoptata in absenta unui diagnostic clar si de aceea nici nu va putea avea succesul dorit. De obicei totusi, medicul impreuna cu pacientul stabilesc un astfel de plan alimentar si numai dupa ce, in prealabil, s-a reusit sa se puna un diagnostic corect al bolii.

Bolnavii care inteleg importanta terapiilor alimentare pentru sanatatea lor vor incerca intotdeauna sa respecte cu strictele indicatiile specifice ale unei astfel de diete, multi dintre ei reusind mai apoi sa se bucure din nou de o stare de sanatate mult dorita si asteptata. Cei care insa prefera sa se bazeze in principal pe medicatie si mai putin pe regimul alimentar vor trebui sa se lupte mai din greu cu boala, privandu-si organismul de un aport util de nutrimente utile.

Autor:  Lucia Mihailescu