Site coolinaria.ro

Produse care pot substitui carnea in alimentatie


Produse care pot substitui carnea in alimentatie O problema controversata in lumea specialistilor din nutritie este si aceea a produselor menite sa subtituiasca carnea fie in meniurile de tip vegetarian, fie din motive economice, pentru a face accesibile catre consumatori o gama cat mai variata de alimente.

Produsele care subtituiesc carnea pot fi uneori foarte bine preparate si ofera aproape aceleasi satisfactii in planul gustului si al aspectului ca si produsele pe baza de carne. Exista astfel pateuri vegetale de exceptie sau imitatii delicioase de carne de porc, de vita sau de pasare, care insa nu vin deloc la preturi competitive si nici nu se cunosc foarte bine efectele consumului de lunga durata asupra sanatatii.

Ingredientele preferate de producatori pentru crearea subtituentelor carnii sunt de obicei derivatele din cereale si din orez, ciupercile si legumele, soia inclusiv. Mai nou totusi, au aparut si initiative de-a dreptul inedite, ajungandu-se sa se produca in laborator tesuturi animale (carne de pasare, de porc, de vita), printr-o tehnologie ultramoderna, care e gata sa fie certificata de autoritati si transferata catre sectorul economic.

Si carnea de peste a fost subtituita cu succes de celebrul "surimi", un amestec nutritiv din peste si arome care poate imita cu succes carnea de peste, de crab sau de creveti. Tot comercializate sub denumirea de surimi sunt si alte produse care imita sunca, carnatii sau alte semipreparate din carne.

Desi eforturile cercetatorilor in directia obtinerii de produse alimentare de succes, care sa suplineasca necesarul de carne de pe piata internationala sunt laudabile si chiar incununate de reusite, va fi foarte dificil sa convingi cumparatorii sa accepte consumul acestor alimente, oamenii temandu-se de tot ceea ce este produs in laborator, si inca pe buna dreptate, date fiind suspiciunile mai vechi ridicate de o serie de alte produse similare, deja prezente pe piata alimentelor.

Vom vedea cum vor decurge lucrurile si cu aceste noi initiative ale savantilor din nutritie si, poate de aceasta data, nu ne vom mai simti sanatatea atat de amenintata ca si in trecut si ne vom putea bucura de produse din carne sau subtitute ale carnii fara stresul suplimentar care insoteste in prezent prepararea si consumarea unor asemenea alimente.

Autor:  Lucia Mihailescu