Site coolinaria.ro

Ouale si siguranta noastra alimentara


Ouale si siguranta noastra alimentara Exista in prezent in lumea specialistilor in nutritie o adevarata dezbatere asupra modului in care trebuie sa fie obtinute ouale pentru consum stiindu-se faptul ca exista pe piata si oua cu un continut mai mare de nutrimente utile, dar si oua obisnuite recoltate de la marile ferme de productie.

Diferenta intre cele doua tipuri de oua, ouale de producator particular, mai scumpe si cu pretentii nutritionale deosebite, si ouale obisnuite este, spun unii, minima pe cand alte voci afirma raspicat ca, dimpotriva, tot ouale de la particular ar fi net superioare celor produse la fermele avicole mari.

Trecand apoi la argumentele puse in discutie de cele doua parti, se poate observa faptul ca in ce priveste culoarea galbenusului la ambele tipuri de oua, avem de-a face cu un galbenus mai deschis (ouale de ferma) respectiv cu unul mai inchis (ouale producatorilor particulari).

Multe persoane, in special gospodinele care gatesc frecvent apeland si la oua, prefera ouale cu galbenusul mai inchis deoarece se zice ca ar fi mai bun. In realitate insa culoarea galbenusului nu e data de proprietati calitativ superioare ci doar de hrana oferita gainilor de oua, respectiv seminte de grau pentru galbenus deschis si boabe de porumb pentru galbenus inchis.

In ce priveste culoarea cojii de ou sau grosimea acesteia, uneori aceasta poate fi alba sau maronie, mai groasa sau mai subtire, dar si in acest caz nu va fi vorba despre diferente calitative ci doar de rasa de care apartin gainile ouatoare. Unele specii de gaini ofera doar oua albe pe cand altele doar oua maronii sau rosii.

Au aparut pe piata si oua organice sau oua fortificate cu vitamina E si/sau acizi omega 3, despre care se spune ca ar fi superioare celorlalte, aici existand, e adevarat, o diferentiere neta a modului in care sunt hranite gainile, oferindu-li-se de exemplu acestora si seminte de in sau amestecuri pe baza de ulei de peste.

In ce priveste ouale fortificate cu vitamine si alte nutrimente ramane de vazut pe viitor cam cat de sanatoase vor fi pentru sanatatea noastra date fiind celebrele deja experimente ale trecutului care au sfarsit fie prin decimarea a intregi populatii de pasari fie prin transmiterea catre om a diferitor molime periculoase.

Despre ouale organice insa, numai de bine, deoarece acestea sunt de fapt obtinute de la gaini hranite exclusiv cu boabe si seminte cultivate natural, fara ingrasaminte artificiale, si este de asteptat ca si calitatea oualor sa fie superioara. Ceea ce deranjeaza totusi si la ouale organice este pretul lor, mult prea mare pentru a se stimula comercializarea lor pe scara mai larga, existand riscul ca producatorii particulari sa fie totusi descurajati de vanzarile mici inregistrate.

Oricum ar sta lucrurile, adevarul se afla pe undeva la mijloc, adica este de dorit ca si marile ferme sa recurga la o hrana cat mai naturala pentru gainilor lor ouatoare, sa le mai dea voie sa mai si zburde putin prin imprejurimi si astfel sa inregistreze o crestere calitativa a productiei de oua, benefica pentru toata lumea.

Intreprinzatorii particulari mai mici nu vor putea tine pasul cu cererea de pe piata deci oricum va fi mereu nevoie de o oferta marita si cine altii sa ofere raspunsul decat aceiasi producatori mari care ne aprovizioneaza de ani de zile. Intrucat calitatea hranei oferita gainilor este ceea ce garanteaza oua incarcate cu nutrimente esentiale, cu siguranta aici va trebui putin schimbat ceva astfel incat sa fie castigata pe deplin increderea consumatorilor si chiar si noi sectoare ale pietei europene si internationale.

Autor:  Lucia Mihailescu