Site coolinaria.ro

Cele mai gustoase si sanatoase produse alimentare


Cele mai gustoase si sanatoase produse alimentare Se stie ca anumite alimente sunt mult mai bogate in nutrimente decat altele si este vorba aici in special de produse naturale, care pot influenta in bine starea noastra de sanatate.

Avocado, de exemplu, sunt fructe care pot oferi multe proteine de calitate, dar si grasimi mononesaturate care sa scada nivelul de colesterol din sange. Suplimentar fructele de avocado mai contin vitaminele E si B6, si potasiu.

Bananele sunt un alt exemplu fericit, existand chiar si diete care se bazeaza exclusiv pe acest aliment. Pe langa aportul util de carbohidrati bananele ofera si potasiu, si pot de asemenea sa ajute la scaderea tensiunii arteriale.

Afinele, murele si alte fructe de padure pot incetini simtitor efectele imbatranirii si sunt surse pretioase de fibre alimentare. Suplimentar, fructele de padure ajuta la tratarea infectiilor urinare sau a altor tipuri de infectii.

Broccoli sunt un aliment cu adevarat binecuvantat, bogat in vitamina C, dar si o serie de alte substante active precum luteina, acidul folic si altele, care fac minuni pentru sanatatea noastra.

Usturoiul si ceapa nu ar trebui sa lipseasca din dieta nimanui deoarece ofera, mai ales daca se consuma in stare cruda, o serie de nutrimente foarte utile pentru sanatatea pielii, lupta impotriva infectiilor si chiar probleme ale sistemului circulator.

Strugurii ofera nu doar fibre alimentare din belsug, dar si antioxidanti utili pentru sanatatea sistemului circulator si aceea a sistemului digestiv.

Toate zarzavaturile verzi si sortimentele diferite de varza nu trebuie omise din dieta regulata deoarece ne ofera fibre alimentare, vitaminele A si C, vitamine din gama B precum si o serie de alte ingrediente folositoare pentru sanatate.

Legumele boabe pot fi consumate atat verzi cat si uscate si constituie baza unor mese consistente si gustoase oferindu-ne fibre solubile, bune la reglarea colesterolului, precum si minerale de tipul fierului, magneziului sau potasiului.

Nucile, alunele si semintele sunt adevarate farmacii naturale bogate in minerale diverse si vitamin esentiale, dar contin de asemenea si uleiuri cu rol bun in reglarea mai multor procese ale organismului.

Uleiul de masline este binecunoscut pentru proprietatile sale deosebite si trebuie intotdeauna consumat in stare naturala, fara a se incalzi la temperaturi mari. Desi inca un produs scump, se estimeaza ca pe viitor sa ajunga mai accesibil la toate categoriile de populatie.

Ardeii grasi ofera fibre alimentare, dar si vitamina C, betacaroteni, luteina si alte nutrimente de exceptie. In plus, ardeii grasi pot fi gatiti usor oferindu-ne mese deosebit de delicioase.

Cartofii dulci sunt sursa optima de energie necesara organismului peste zi atunci cand se desfasoara activitati solicitante si sunt superiori prin calitate cartofilor obisnuiti. Contin vitaminele C si E si betacaroteni.

Rosiile sunt cunoscute pentru antioxidantii utili pe care ii ofera, precum licopina sau vitamina C si se stie mai nou ca joaca un rol bun si pentru sanatatea sistemului osos si ajuta multumitor la vindecarea ranilor si a leziunilor pielii.

In sfarsit, cerealele integrale, neprocesate, care includ atat miezul cat si coaja pot ajuta la crearea unei stari pozitive de spirit, dar si la scaderea nivelului de colesterol. Fibrele alimentare si proteinele din cerealele integrale suplinesc cu succes necesarul de carne in cadrul dietelor vegetariene.

Numai daca vom introduce alternativ in dieta noastra produsele enumerate anterior, alaturi de carne de peste, de pasare, oua si lactate, ar fi suficient sa ne cream niste meniuri extrem de echilibrate in fiecare zi.

A manca sanatos nu este atat de greu pe cat pare insa lipseste, este adevarat, informatia de prima mana, care sa ne ajute sa incropim de unii singuri feluri de mancare delicioase si sanatoase.

Daca insa ne interesam mai in amanunt vom descoperi ca putem chiar renunta complet la produsele procesate si sa mancam doar alimente naturale, pline de nutrimente si destul de convenabile ca pret.

Motivatia va fi desigur dorinta noastra de a trai mai mult si mai sanatos, pentru ca acest lucru inca este posibil si nu e nevoie sa ne temem mereu de bolile groaznice care ameninta omenirea in prezent pentru ca si noi putem contribui decisiv la o schimbare in plan alimentar care sa ne ofere sanse mari din acest punct de vedere.

Autor:  Lucia Mihailescu