Site coolinaria.ro

Atentie la substitutele alimentare ale grasimilor


Atentie la substitutele alimentare ale grasimilor Substitutele alimentare ale grasimilor sunt substante care imita aproape identic sau doar partial rolul grasimilor prezente in produsele alimentare obisnuite.

Dintre substitutele alimentare ale grasimilor s-au desprins mai multe ramuri, in prezent putand fi identificate cam trei categorii de astfel de substitute alimentare, respectiv:

- substitute alimentare obtinute din polizaharide vegetale, care inlocuiesc grasimile prezente in alimentele bogate in carbohidrati;
- substitute alimentare pe baza de proteine, care inlocuiesc grasimile animale;
- substitute alimentare care imita aproape identic grasimile, dar care blocheaza totusi absorbita de grasimi in organism.

La fel ca si in cazul produselor lactate, unde se folosesc tehnologii diverse pentru a imputina grasimile din produsul finit, si in cazul altor produse de origine animala exista substitute ale grasimilor prin care se incearca o limitare a aportului de grasimi in organism.

Intrucat aceste substitute alimentare ale grasimilor au aparut relativ recent nu se stiu prea multe despre efectele consumului lor pe termen lung si este de preferat sa se manifeste prudenta la achizitionarea de produse care contin substitute alimentare ale grasimilor, cel putin pana ce se vor afla mai multe din acest punct de vedere.

Cert este ca, la fel ca si in cazul altor ingrediente alimentare, si substitutele alimentare ale grasimilor vor invada in scurta vreme piata romaneasca si este bine sa nu le consumam in exces intr-o prima faza, ci sa aratam moderatie, asteptand verdictul final al specialistilor care sa le recomande sau nu cu argumente solide pentru consumul de zi cu zi.

Autor:  Lucia Mihailescu