Site coolinaria.ro

Eficientizarea spatiului din bucatarie


Eficientizarea spatiului din bucatarie Intrucat bucataria este prin excelenta un spatiu in care petrecem mult timp peste zi, este nevoie sa gestionam cu intelepciune acest spatiu pentru a ne putea desfasura cu brio activitatile de peste zi si, de ceva vreme, piata amenajarilor interioare ne vine in ajutor cu produse si idei dintre cele mai inspirate, care ne pot ajuta mult in aceasta privinta.

Foarte important pentru bucatarie este spatiul de depozitare a alimentelor si a ustensilelor folosite la gatit si la servirea mesei, iar aici raspunsul poate fi dat printr-o asezare estetica si pe deplin functionala a rafturilor de bucatarie. Se poate apela mai degraba la rafturi suspendate decat la piese de mobilier de podea, iar ceea ce ne va ghida mereu in dispunerea justa a acestora este usurinta in utilizarea lor.

Rafturile de bucatarie pot sau nu sa fie prevazute cu sertarase sau locasuri mai mici, special gandite pentru condimente, ceaiuri sau ingrediente foarte des folosite la gatit si acestea se vor afla in imediata apropiere a locului unde se prepara mancarea, pe cand vesela, tacamurile si alte ustensile pot fi asezate la o distanta mai mare deoarece nu se apeleaza de mai multe ori la ele ci doar la finalul sedintei de gatit.

Hartia de bucatarie, suprafetele de tocat si transat, spatula si lingura de lemn sau prosoapele de bucatarie cer un loc special amenajat, unde sa nu existe pericolul contaminarii lor cu alimente sau bacterii rezultate din apa menajera. Bineinteles si substantele folosite la curatat vasele impreuna cu buretii de bucatarie se vor afla intr-un loc aparte, in imediata apropiere a chiuvetei, dar de preferat nu si lasate neglijent pe marginile acesteia. Foarte important, nu amestecati solutiile de curatat gresia si faianta sau substante periculoase cu detergentii de vase, mai ales daca aveti copii carora le place sa se joace de-a bucatarul.

Spatiul din bucatarie poate fi folosit integral, aici putand fi inclusi si peretii laterali, pana la imbinarea lor cu tavanul. A nu se uita totusi, asa cum se intampla destul de des, ca circulatia buna a aerului si lumina naturala nu trebuie blocate prin dispunerea gresita a pieselor de mobilier si a electrocasnicelor din bucatarie.

Colturile abrupte si spatiile goale de la imbinarile peretilor nu trebuie lasate astfel atat din ratiuni estetice cat si practice. Acestea pot fi ascunse sau completate eficient cu ajutorul unui specialist in amenajari interioare astfel incat, la final, bucatarul sa fie incantat si binedispus de fiecare data cand intra in bucataria sa.

Foarte rar utilizate in Romania, dar destul de folosite pe la altii sunt si suporturile de sticle de podea sau suspendate, care permit asezarea estetica si bine gandita a tuturor recipientelor PET sau din sticla din bucatarie. Aici se vor putea aseza atat bidonul cu apa de izvor cat si sticlele de suc, de bere sau de vin, bineinteles ele fiind separate prin designul initial al suportului de sticle.

Locurile din bucatarie unde aerul circula mai mult, care sunt deci mai racoroase gratie unei guri de aerisire bine plasata, ar trebui utilizate pentru crearea unor spatii destinate fructelor de consum si zarzavaturilor verzi. Aici pot fi plasate apoi cosul cu fructe si/sau patrunjelul si mararul verde creand nu doar un aspect estetic nemaipomenit, dar dovedindu-se si practic ca mod de organizare a activitatii din bucatarie.

In ce priveste oalele, cratitele si tigaile sau tavile folosite la gatit, acestea ar putea fi asezate intr-unul din colturile bucatariei, intr-un corp special contruit pentru ele, cu sertare largi si suficient de adanci. Ca masura de prevedere pentru copiii neastamparati, atat aceste ustensile cat si cutitele de bucatarie sau substantele chimice ar trebui inchise sub cheie, separat, fiecare in locul ales anterior.

Pentru bucatariile mai mici se poate de asemenea apela, pentru a se eficientiza spatiul de bucatarie, si la corpuri mobile (pe rulmenti/roti) pentru depozitat si gatit, care sa fie apoi stranse si date la perete imediat dupa ce se incheie procesul de gatit. Astfel se poate face loc pentru servirea mesei in conditii civilizate sau pentru alte activitati din bucatarie care nu presupun gatitul.

Ideal inainte de a se face orice modificare in bucatarie este sa se conceapa in prealabil un plan de amenajare interioara, care sa includa pe cat posibil cam toate masurile de eficientizare a spatiului si de siguranta necesare. Astfel se va putea apoi trece la schimbarile dorite, iar rezultatul final va fi unul asteptat si pozitiv si nicidecum un dezastru care sa te oblige sa iei treaba de la capat.

Autor:  Lucia Mihailescu