Site coolinaria.ro

Alimentatia pe fond nervos: periculoasa


Alimentatia pe fond nervos: periculoasa Foarte nociva, mai ales pentru persoanele care doresc sa scape de kilogramele in plus, este alimentatia haotica, pe fond nervos. Destul de multe persoane dezvolta o dependenta bolnavicioasa de mesele servite la intamplare, menite sa ii calmeze sau sa le schimbe in bine starea de spirit.

Orice dieta care se respecta va atrage repetat atentia asupra pericolelor pe care le prezinta alimentatia pe fond nervos si nu intamplator se recomanda mereu respectarea unui program strict de servire a meselor zilnice, care sa permita indeplinirea cu succes a obiectivelor propuse.

Alimentatia pe fond nervos este, de fapt, inamicul numarul unu al oricarei diete de slabit si trebuie rezolvate mai intai de toate aceste aspecte de ordin psihologic pentru a se trece apoi in liniste la planul alimentar ales initial. O persoana care mananca dulciuri, ciocolata sau un gratar consistent de fiecare data cand are probleme emotionale va intampina dificultati mai mari in tinerea unei diete decat alte persoane.

Sentimentele negative precum vina, rusinea, nereusitele in plan profesional sau lipsa de afectiune din viata personala nu trebuie asociate instinctiv cu consumarea unor produse alimentare gustoase deoarece astfel se vor crea premisele cresterii nejustificate in greutate si apar deprinderi alimentare nesanatoase si modificari periculoase ale ratei metabolismului.

Pentru a se preveni asemenea situatii trebuie discutat in amanunt comportamentul alimentar al pacientului impreuna cu psihologul si medicul de familie si, odata identificate cauzele clare ale cresterilor in greutate si alte dezechilibre alimentare, trebuie ca pacientul sa constientizeze pe deplin riscurile la care se expune si sa se abtina pe viitor de la repetarea comportamentului sau gresit.

Printre simptomele care insotesc alimentatia pe fond nervos putem aminti:
- imboldul subit si de neoprit de a consuma un anume aliment preferat in timpul cel mai scurt posibil, chiar daca senzatia de foame nici macar nu se face simtita;
- dorinta de a manca mai mult chiar si dupa ce survine senzatia de satietate;
- sentimentul de vina si remuscarile care insotesc momentele imediat urmatoare servirii mesei.

La fel ca in cazul oricarei probleme mai grave de ordin psihologic si in situatia alimentatiei pe fond nervos poate fi identificat cu usurinta cam acelasi tipar comportamental al victimei care ajunge sa isi face rau cu propria mana si trebuie diagnosticate la timp asemenea probleme pentru a putea fi inlaturate apoi definitiv prin niste masuri eficiente si usor de respectat.

Printre caile de urmat care pot ajuta la eliminarea alimentatiei pe fond nervos putem aminti:
- inlocuirea alimentului/alimentelor preferate cu produse ceva mai sanatoase, care nu au efecte negative asupra cresterii in greutate sau a activitatii sistemului digestiv si a celui circulator (iaurturi, fructe, seminte, legume sau chiar unul sau mai multe pahare de apa de izvor);
- indepartarea produselor alimentare care au facilitat dependenta pacientului din bucatarie si/sau camara de alimente;
- mai multa miscare fizica, care poate fi practicata exact atunci cand apare dorinta de a manca pe fond nervos;
- indeplinirea de activitati practice sau recreationale drept substitut al alimentatiei pe fond nervos;
- sedinte de meditatie, yoga, aromaterapie si chiar masaj tot ca substitute ale alimentatiei pe fond nervos;
- bai calde sau chiar sedinte alternative de dusuri calde si dusuri reci.

Alimentatia pe fond nervos poate fi intalnita la o categorie foarte larga de persoane provenind din toate zonele socialului si este intr-adevar una dintre problemele majore ale zilelor noastre, putand conduce la imbolnaviri grave si dereglari de nedorit ale metabolismului uman.

Intrucat aproape oricine poate fi expus la un moment dat unor asemenea riscuri este bine sa ne informam cat mai complet si sa stim mereu ce trebuie facut intr-o asemenea situatie. Astfel vom putea evita in timp util orice complicatii ulterioare, continuandu-ne viata in liniste si mancand bine si cat mai sanatos.

Autor:  Lucia Mihailescu