Site coolinaria.ro

Dieta de primavara


Dieta de primavara Primavara este recunoscuta pentru multele schimbari pozitive pe care le aduce in viata noastra, iar dieta specifica acestui anotimp nu poate fi ignorata daca intr-adevar apreciem plusul de savoare si de sanatate de care putem beneficia in aceasta perioada.

Pierderile in greutate sunt doar unul dintre obiectivele care pot fi atinse prin adoptarea dietei de primavara, iar caloriile suplimentare vor fi acum inamicul numarul unu atat in ce priveste aspectul corporal cat si din punct de vedere al stabilirii unei rutine alimentare menita sa le arda pe acestea ceva mai eficient.

Primavara trebuie eliminate din dieta cam toate alimentele care cer timp indelungat pentru procesarea lor, inclusiv grasimile si produsele bogate in zahar, si introduse acele alimente pe care organismul le poate digera intr-un ritm alert, atat de potrivit cu acest anotimp al renasterii tuturor energiilor pozitive.

Zarzavaturile, fructele, legumele, cerealele integrale si lactatele sunt de preferat pentru o dieta de primavara, iar alimentele bogate in fibre ar trebui consumate destul de des pentru a ajuta organismul in directia eforturilor sale de detoxifiere generala. Bineinteles, si consumul de apa si alte lichide trebuie mentinut la cote ridicate mai ales in aceasta perioada.

Portiile la masa trebuie supuse controlului strict, dar este de asemenea recomandat sa se consume si mese mai dese, la un interval de minimum 3 ore intre ele. Decat 3 mese incarcate peste zi, mai bine este sa fie servite 5-6 mese usoare si pline de vitaminele si mineralele esentiale. In plus, organismul va intelege astfel ca nu exista pericole de infometare si va arde caloriile fara probleme in loc sa le depoziteze sub forma de grasime.

Carnea nu trebuie eliminata imediat din dieta de primavara, chiar daca se doreste pierderea rapida in greutate ci e bine sa se reduca saptamanal mesele de carne, putandu-se ajunge in scurta vreme la renuntarea temporara la astfel de mese, mai ales ca o buna parte din anotimp se suprapune fericit si cu postul religios de dinaintea sarbatoririi Pastelui.

Supele, ciorbele, borsul si tocanitele merita servite cat mai des, cu o atentie speciala insa la cantitatea de uleiuri vegetale introduse la gatit. Prajelile nu sunt recomandate deloc, iar salatele este bine sa se stropeasca cu ulei de masline la prima presa si sa fie imbogatite si cu tot felul de seminte, cereale integrale sau branzeturi usoare.

In sfarsit, a nu se uita nici de aportul benefic al condimentelor in dieta de primavara, dar si in acest caz e intru totul recomandat sa se opteze pentru condimente proaspete, verzi, care pot fi acum procurate foarte usor si dau o savoare aparte mancarii, pe care nu o vom mai regasi in tot restul anului.

Autor:  Lucia Mihailescu