Site coolinaria.ro

Colostrul, sursa naturala de nutrimente pentru bebelusi


Colostrul, sursa naturala de nutrimente pentru bebelusi Imediat inainta nasterii si la cateva zile dupa, organismul proaspetei mamici produce un lapte special, numit colostru, care contine concentratii mari de nutrimente si anticorpi menite sa ajute bebelusul sa isi dezvolte un sistem de aparare eficient.

Atat la specia noastra cat si la bovine colostrul este recunoscut prin consistenta sa mai densa si lipicioasa si prin aspectul sau inspre galbui. Pe langa anticorpi, colostrul mai contine si proteine si carbohidrati, care ajuta foarte mult bebelusul in primele zile de dupa nastere.

Intrucat sistemul digestiv al nou-nascutului este slab dezvoltat, mama nu va produce cantitati mari de colostru, dar laptele de dupa nastere este totusi foarte concentrat in nutrimente, ceea ce permite astfel bebelusului sa se alimenteze multumitor.

Inclusiv primul scaun al nou-nascutului este favorizat de laptele numit colostru, acesta avand si usoare proprietati laxative. Colostrul este deci de o importanta vitala pentru primele mese ale micutilor si e bine ca proaspetele mamici sa inteleaga acest lucru si sa nu refuze alaptarea macar in prima saptamana de dupa nastere.

Autor:  Lucia Mihailescu