Site coolinaria.ro

Dieta vegetariana in timpul sarcinii


Dieta vegetariana in timpul sarcinii Foarte interesant, dar si bine de stiut pentru femeile gravide este faptul ca specialistii in nutritie permit o dieta de tip vgetarian pe toata durata sarcinii, cu conditia luarii unor precautii care sa ajute la suplimentarea aportului de nutrimente esentiale in fiecare zi.

Atat mamicile cat si bebelusii pot obtine toata gama de nutrimente de care au nevoie chiar si daca se urmeaza o dieta de tip vegetarian insa acest lucru este valabil mai ales pentru mamicile care au urmat preponderent un regim vegetarian anterior, obisnuind astfel organismul cu un asemenea plan alimentar.

Pestele si produsele din peste e bine sa faca parte din dieta pe toata perioada sarcinii, dar nu si carnea, care mai degraba poate ingreuna organismul. Proteinele obtinute din surse vegetale sunt foarte bune pentru mama gravida, iar calciul si alte minerale obtinute atat din vegetale cat si din lactate vor preveni degradarea sistemului osos si a danturii.

Consumul de carne si grasimi animale pe durata sarcinii poate duce la afectiuni precum constipatia, hipertensiunea arteriala sau probleme ale danturii, pe cand o dieta preponderent vegtariana va elimina asemenea probleme si, in plus, va oferi si un aport util de nutrimente esentiale. Nu este totusi simplu sa iti creezi meniul zilnic, fiind nevoie de eforturi suplimentare din acest punct de vedere.

Lactatele degresate si ouale sunt si acestea de introdus in dieta femeilor gravide, ajutand mult la suplinirea necesarului de proteine si alte nutrimente de baza. Daca insa se alege o dieta vegetariana mai stricta atunci suplimentele alimentare sunt obligatorii si trebuie luate sub supraveghere medicala. Vitamina B12, fierul, calciul, zincul si vitamina D sunt esentiale pentru bunul mers al sarcinii. La fel ca si in cazul femeilor gravide care practica o dieta pe baza de carne si alte produse animale, si acelea care adopta o dieta vegetariana trebuie sa ofere organismului cam aceleasi nutrimente recomandate de catre medici, iar lista de alimente este suficient de lunga incat sa poti sa iti alcatuiesti meniuri variate indiferent daca tii sau nu un regim vegetarian. O atentie marita trebuie sa acorde toate femeile gravide la lactatele si branzeturile nepasteurizate care prezinta pericol mare de imbolnavire precum si la consumul de fructe si verdeturi tratate genetic sau care nu sunt foarte bine spalate. O dieta vegetariana, adoptata chiar si alternativ, o data la doua luni, va fi foarte sanatoasa pentru mamicile gravide, dar este bine sa se ia toate precautiile din timp, iar sfatul medicului sa nu fie niciodata ignorat pe toata durata sarcinii.

Autor:  Lucia Mihailescu