Site coolinaria.ro

Gama de vitamine B


Gama de vitamine B Initial se credea ca nu exista decat o singura vitamina din gama complex B, dar studii aprofundate intreprinse mai tarziu au revelat existenta a nu mai putin de 8 astfel de vitamine solubile, care pot sau nu sa fie prezente toate in acelasi produs alimentar. Ele au fost numite simplu vitamina B1, B2 si asa mai departe.

Vitaminele din gama complex B sunt esentiale pentru sanatatea organismului uman ele avand un rol important pentru reglarea ratei metabolismului, pentru sanatatea pielii si a musculaturii, cresterea armonioasa a celulelor si buna functionare a sistemului de aparare.

Toate vitaminele din gama B sunt vitamine solubile si pot fi obtinute direct prin alimentatie sau prin aportul de suplimente alimentare. Intrucat vitaminele complex B sunt adesea eliminate prin urina, trebuie consumate in mod regulat alimente care contin aceste substante pentru a se oferi organismului necesarul de vitamine complex B.

Cele mai bune surse de vitamine din gama complex B sunt alimentele naturale, neprocesate precum carnea, pestele, legume diverse (banane, cartofi, fasole, ardei grasi), drojdia de bere, melasa si altele. Nu se recomanda consumul de alcool la mesele bogate in vitamine din gama complex B deoarece se crede ca alcoolul inhiba absorbtia corecta a acestor vitamine de catre organism.

Singura vitamina care nu se poate procura din surse vegetale este vitamina B12 si in special vegetarienii trebuie sa apeleze constant la suplimente alimentare pentru a oferi organismului aceasta vitamina esentiala pentru sanatatea sa. Desi se pot gasi urme de vitamina B12 si in anumite legume si fructe, acestea nu vor putea suplini cu succes necesarul zilnic si este absolut necesar sa se apeleze la mese de carne sau la suplimente alimentare.

Vitaminele din gama complex B se afla in continuare sub studiu atent si se asteapta alte revelatii care sa clarifice pe deplin rolul complet pe care il au aceste substante pentru activitatea organismului uman. S-au facut de-a lungul timpului mai multe speculatii din acest punct de vedere, dar inca nu se stie totul despre acest subiect si se recomanda precautie la administrarea suplimentelor alimentare tocmai pentru ca nu se cunosc in detaliu si posibilele efecte secundare ale unui aport marit de vitamine din gama complex B.

Autor:  Lucia Mihailescu