Site coolinaria.ro

Secretele culinare ale mamei


Secretele culinare ale mamei Recipientele de aluminiu pot arata ca noi daca in prealabil le frecam atent cu smirghel fin si apoi le spalam foarte bine. Astfel se pot indeparta toate petele si umbrele neplacute.

Ceapa care este prea iute si nu se preteaza la gatit astfel poate fi ameliorata usor prin plasarea ei timp de cateva minute in lapte cald.

Uneori dorim sa pastram pestele la congelator mai mult de 1 zi si atunci este bine sa il curatam mai inainte si sa il frecam cu un amestec de sare, curcuma si putin otet si abia apoi sa il punem la congelat.

Daca dorim sa folosim condimente tip frunza intreaga la gatit este intotdeauna recomandat sa strivim usor frunzele pentru a obtine o aroma mai placuta la final.

Nu doar coaja de portocale sau de lamaie merita pastrata pe post de condiment, dar si coaja de mere, castravete, piersica etc. poate fi uscata si folosita cu succes in diferite retete.

Recipientele folosite la gatit sau servirea mesei, care au prins o crusta de la mancarea preparata nu se spala niciodata rapid ci se lasa obligatoriu la inmuiat in apa calduta unde mai adaugam eventual otet pentru dizolvarea grasimilor sau bicarbonat de amoniu ori de sodiu ori putin detergent de vase.

Conopida si alte legume sau verdeturi care pot adaposti insecte si viermisori printre straturile lor se lasa obligatoriu la inmuiat in apa calduta cu ceva sare, pentru a se elimina daunatorii, mai ales atunci cand acestia nu pot fi vazuti cu ochiul liber.

Cuburile de gheata neregulate pot fi "cosmetizate" cu ajutorul unui cutit tinut in apa fierbinte care va aranja marginile cuburilor de gheata simetric.

Daca doriti o salata, o supa sau o ciorba de legume foarte placuta ca aspect puteti folosi forme mai mici pentru aluat pentru a modela legumele la formele dorite. Similar, puteti proceda astfel daca aveti de ornat un alt fel de mancare.

Legumele si verdeturile vor fi mai sanatoase pentru gatit daca se spala intr-un amestec de apa si cativa stropi de otet sau chiar si in apa cu sare, astfel putand fi eliminate din start o serie de bacterii nocive.

Autor:  Lucia Mihailescu