Site coolinaria.ro

Sfaturi utile pentru vegetarieni


Sfaturi utile pentru vegetarieni Este un adevar demonstrat faptul ca vegetarienii se bucura de o viata mai lunga si mai sanatoasa decat alte persoane si acest lucru se datoreaza in primul rand alimentatiei specifice, care permite un bun control al greutatii corporale, un nivel scazut al colesterolului si un risc mai mic de contractare a diabetului.

Multi dintre noi ne dorim de fapt sa adoptam un stil alimentar preponderent vegetarian, dar trecerea catre o asemenea dieta nu este chiar atat de usoara si avem nevoie si de o serie de recomandari utile pentru inceput, care sa ne ajute sa ne indeplinim obiectivele cu succes.

Dintre sfaturile pe deplin functionale pe care le poate urma oricine isi doreste sa adopte un regim de viata vegetarian, putem apela si la cele din urmatoarea lista:
1. Pentru o mai clara intelegere atat a meniurilor vegetariene cat si a retetelor sanatoase care le compun, nu e deloc o idee rea sa vizitam pentru inceput restaurante sau cantine unde se prepara si mese pentru vegetarieni. Astfel vom sti din start daca mancarea este la fel de gustoasa si simplu de preparat ca si in cazul meniurilor obisnuite.
2. In continuare, este esential sa ne facem un grup de amici, vegetarieni cu experienta, de la care sa invatam cu timpul toate masurile alimentare bune care i-au ajutat si pe acestia, la randul lor, sa faca trecerea catre dieta vegetariana. Exista cluburi sau grupuri de intalnire pentru vegetarieni si de asemenea forumuri special destinate acestora, pe Internet.
3. Odata depasiti cu brio primii pasi, de tatonare a terenului, este important sa ne cream o filosofie de viata, care sa nu excluda fostii prieteni si cunostinte care practica in continuare o dieta pe baza de carne. Astfel nu ne vom instraina prea tare in plan social si ne vom putea bucura in pace de avantajele vegetarianismului fara a judeca pe nimeni sau a deveni antipatici prin valorile noi de viata, promovate prea agresiv.
4. Unul dintre marile pericole ale dietei vegetariene este repetitivitatea, adica se mai intampla sa ajungi sa iti displaca un asemenea regim alimentar deoarece gatesti mereu si mereu aceleasi retete. Nu este insa totul pierdut in asemenea situatie intrucat retetele vegetariene sunt de o mare diversitate si singurul lucru care trebuie facut acum este sa ne procuram retete noi, despre care stim sigur ca ne vor aduce un plus de gust si placere la mesele zilnice.
5. Exista pe parcursul anului si perioade in care organismul are nevoie de mai multe nutrimente, in special proteine si grasimi alimentare, si trebuie sa ascultam de aceasta solicitare a sa oferindu-i un aport bun de nutrimente de baza. Mazarea, fasolea, uleiul de masline si ciupercile sunt surse foarte pretioase de proteine si grasimi, iar mesele pe baza de legume boabe sau ciuperci pot fi de-a dreptul delicioase. Suplimentar, si anumite cereale vor oferi un aport benefic de astfel de nutrimente cerute de organismul nostru.
6. Desi nu trebuie facut prea mult tam-tam pe aceasta chestie, aportul de vitamine din gama B, in special vitamina B12 nu trebuie deloc ignorat, si se poate apela in aceasta situatie la consumul zilnic de lactate, branzeturi si oua sau, alternativ, se pot administra si suplimente de vitamine ori se poate opta pentru consumarea de produse vegetariene fortificate cu vitamina B12. Acelasi lucru este valabil si in cazul aportului de calciu, de asemenea vital pentru sanatatea organismului.
7. Vitamina D si acizii grasi omega-3 nu vor reprezenta o asa de mare problema precum calciul sau vitamina B12, dar nu trebuie nici in acest caz sa se uite de introducerea in meniul zilnic de produse fortificate cu vitamina D sau acizi omega-3 sau sa apelam la anumite alimente naturale precum nucile, alunele, semintele de in, migdalele si altele.
8. In sfarsit, esential pentru sanatatea organismului este consumul de apa plata, simpla sau cu putina zeama de lamaie. Ceaiurile de plante, sucurile de casa si supele de zarzavaturi sunt si acestea o buna sursa de apa, dar nu trebuie sa inlocuim totusi consumul obligatoriu de apa simpla cu ceaiuri sau sucuri ci merita creat un bun echilibru in cadrul dietei noastre vegetariene.

De obicei, persoanele care se indreapta catre o dieta vegetariana si raman apoi fideli acestui plan alimentar o fac fie din convingeri de ordin moral, dar destul de multi ajung aici si din cauza unor afectiuni larg raspandite in intreaga lume precum bolile genetice de stomac, diabetul sau problemele de ordin cardio-vascular.

Prin adoptarea dietei vegetariene, boala poate fi ameliorata sau chiar inlaturata si ce motivatie mai puternica am putea avea daca nu chiar propria noastra sanatate cuplata cu atingerea unei stari de bine care sa ne insoteasca pe parcursul intregii noastre vieti. Vegetarianismul nu este un moft adus in Romania de moda occidentala ci este un adevarat stil de viata de unde vor putea obtine un maximum de beneficii toti cei care adopta nu doar un plan alimentar de succes, dar si filosofia de viata care insoteste acest plan alimentar.

Autor:  Lucia Mihailescu