Site coolinaria.ro

O dieta gustoasa, fara sare


O dieta gustoasa, fara sare Nu este intotdeauna adevarat faptul ca mesele fara sare sunt complet lipsite de gust, iar daca mai avem si afectiuni care se agraveaza prin aportul de sare in meniul zilnic, atunci cu siguranta vom fi preocupati de identificarea unor retete culinare gustoase, de unde sarea sa lipseasca sau sa fie prezenta doar in cantitati foarte mici.

Prin apelul la condimente proaspete sau uscate se pot crea multe feluri de mancare delicioase, care in mod obisnuit cer si introducerea sarii ca ingredient, dar unde aceasta poate fi substituita cu alte condimente far a se pierde prea mult din gustul cu care deja ne-am obisnuit.

Foarte utile pentru prepararea unor mese fara sare sunt ceapa si usturoiul, doua dintre legumele care vor suplini cu succes absenta sarii daca sunt dozate cu maiestrie la gatit. Similar, si telina data prin razatoare sau frunzele sale tocate vor oferi un ajutor de nepretuit la prepararea unor mancaruri fara sare.

In afara de ceapa, usturoi si telina, exista si condimente specifice care de asemenea ne vor ajuta sa preparam o masa gustoasa fara sare si, de sperat, mai sanatoasa pentru noi. Dintre aceste produse amintim mustarul uscat, piperul negru, zeama de lamaie, otetul si o varietate mare de zarzavaturi verzi precum patrunjelul si mararul.

Nu trebuie uitat nici faptul ca multe dintre ingredientele pe care le folosim in mod obisnuit la prepararea meselor zilnice contin doze mai mici sau mai mari de sare si de aceea este bine ca ele sa fie complet eliminate la gatit: pasta de tomate, ketchup, chili, sosurile gata preparate, supe instant si altele.

La prepararea meselor de carne se pot folosi marinate si sosuri fara sare, carnea urmand sa fie lasata astfel peste noapte, la rece, si abia a doua zi sa fie preparata, indiferent daca se gateste la gratar sau in tocanite delicioase. Similar se poate proceda si cu pestele sau carnea de pui.

Prin apelul la condimente diverse si evitarea ingredientelor care contin sare, se pot deci prepara multe mese suficient de placute la gust incat sa nu ducem deloc dorul sarii din bucate, putand astfel sa ne bucuram de o sanatate mai buna si servind totusi mesele zilnice destul de asemanator cu modul in care deja ne-am obisnuit. Nu este un efort prea mare si merita incercata aceasta varianta mai ales daca medicul ne recomanda sa eliminam sarea din alimentatie macar pentru o perioada de vreme.

Autor:  Lucia Mihailescu